Mmmm.. een uitgebreide bami goreng. Perfect weekendvoedsel! Vaak ben ik met Indonesisch eten geneigd om naar boemboe’s of zakjes te grijpen. Maar vandaag! Vandaag maakten we alles zelf. Wat bleek: eigenlijk totaal niet moeilijk en honderd keer lekkerder dan alles wat je uit een zakje tovert!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 200 gr mie-nestjes
- 450 gr bami/nasi-groenten
- 2 eieren
- bakje hamblokjes (à 125 gr)
- ketjap
- 1 teentje knoflook
- kurkuma
- korianderzaad (gemalen)
- komijnzaad
- laos (poeder)
- sojasaus
- pindakaas met pindakaas
- kokosmelk
- zoete chilisaus
- 1 kleine rode ui
- honing
- 1/2 komkommer
- gefrituurde uitjes
- kroepoek
Bereiding
- Zet een pan ruim water op en kook hierin de mie gaar volgens de verpakking.
- Snijd de kipfilet in flinke blokjes en marineer ze 5 minuten in een mengsel van 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel honing, 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel korianderzaad.
- Rijg de kipblokjes daarna aan stokjes en bak ze gaar en goudbruin op de grill of in een koekenpan.
- Maak ondertussen een satésaus in een steelpannetje; fruit daarin een fijngesneden rode ui. Zet het vuur laag en doe er 125 gr pindakaas bij, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels chilisaus en 100 ml kokosmelk. Roer even goed door en proef of de verhouding naar jouw smaak is!
- Zet een wok op het vuur met wat olie, snijd de rode peper (van de bami/nasi-groenten) klein en voeg die ook toe. Pers het teentje knoflook erbij en laat een minuutje samen bakken.
- Voeg de rest van de bami/nasi-groenten toe (ik heb de kool weggegooid – not a fan – en de taugé bewaard tot het laatst) en ook de hamblokjes en roerbak die zo’n 5-10 minuten.
- Voeg 3 eetlepels ketjap toe, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel laos. Roer even goed door.
- Bak ondertussen in een ander koekenpannetje 2 eitjes op.
- Snijd de halve komkommer in dunne plakjes.
- Tijd om de bordjes op te maken! Begin met de bami, leg het eitje er bovenop, voeg wat plakjes komkommer toe en gefrituurde uitjes. Leg de stokjes gegrilde kip hier weer op en bedek de kip met een goede laag satésaus. Kroepoek erbij en SMULLEN maar!