Soms mijmer ik even terug naar de tijd dat we nog vrij konden rondreizen. Het komt vast wel weer, maar wat een weelde was dat eigenlijk! Zo bladerde ik deze week door mijn Insta foto’s en stories van november vorig jaar. Zuid-Oost Azië! Wauw, wat een reis en wat ben ik blij en dankbaar dat we die hebben kunnen maken. We landden eind oktober in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, en proefden daar als een van de eerste dingen deze frisse noodlesalade met beef, verse kruiden, limoen, citroengras en sla. Zo heerlijk! Direct verknocht aan Vietnamese cuisine. Toen ik ‘m voorbij zag komen op de foto’s wist ik gelijk wat ik ging koken. En nu kunnen jullie ook genieten van een stukje Vietnam in je eigen keuken! Mijmer je mee over verre reizen? Het komt vast wel weer 🙂
Ingrediënten (2-3 pers)
- 300 gr rundergehakt
- 200 gr mihoen noodles
- 100 gr taugé
- Half kropje sla
- Halve komkommer
- Bosje munt
- Bosje koriander
- Bosje (Thaise) basilicum
- 50 gr gefrituurde uitjes
- 50 gr pinda’s (gepeld)
- 1 ui
- 1 rode peper
- 1 limoen
- suiker
- vissaus
- knoflook
- citroengraspuree
Bereiding
- Marineer het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2 theelepels citroengraspuree en 2 eetlepels vissaus, meng het goed door elkaar en zet het een half uur terug in de koelkast.
- Maak een dipsaus met het sap van de limoen, 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels vissaus. Pers hier een teentje knoflook bij en knip een halve rode peper in flinterdunne snippers. Roer dit alles goed door en voeg 50 tot 100 ml water toe; hoe minder water, hoe sterker de saus. Proeven dus! 🙂
- Snipper alle kruiden heel fijn en leg ze apart. Snij de komkommer in plakjes en halveer ze.
- Kook de mihoen noodles volgens de verpakking en spoel ze daarna na met koud water. Druk het vocht er goed uit en zet het even apart.
- Snipper de ui en verhit wat olie in de wok zodra het gehakt 30 min gemarineerd heeft. Fruit de ui een minuutje, doe er een eetlepel citroengraspuree bij en pers er nog een teentje knoflook bij. Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is. Zet het vuur uit en laat de taugé even meeverwarmen.
- Maak de pinda’s tot kruimels in een vijzel (theedoek en deegrollen/hamer werkt ook 😉 ).
- Maak de kommetjes op: begin elk kommetje met wat blaadjes sla en wat gesnipperde kruiden. Leg daar de helft van de noodles bovenop en schep de helft van het gehaktmengsel eroverheen.
- Maak af met meer kruidensnippers, gefrituurde uitjes, pindakruimels en plakjes komkommer. Dipsaus eroverheen sprenkelen en SMULLEN maar!
