Zin in een stevige maaltijd na al die liflafjes van Pasen? Toevallig nog een paar groene asperges over? Maak dan eens deze voorjaarsversie van de klassieker spaghetti carbonara. Mét verse knapperige groene asperges, zónder uren in de keuken! Kneepje citroen erbij, helemaal af. Dit wordt smullen…
INGREDIËNTEN (2-3 PERS)
- 200 gr pasta
- 125 gr spekblokjes
- 100 gr groene asperges of aspergetips
- 125 ml room
- 2 eieren
- 2 teentjes knoflook
- 5-10 takjes peterselie
- 1/2 citroen
- versgemalen zwarte peper en zout
- parmeggiano, om te raspen
BEREIDING
- Zet een pan water op en kook je pasta al dente volgens de verpakking. Houd een kopje kookvocht apart.
- Snij de ‘kontjes’ van de asperges en snij ze verder in stukjes van 2 cm.
- Roer in een maatbeker de room en de 2 eieren door elkaar. Rasp 75 gr parmeggiano door het mengsel en voeg flink wat versgemalen peper en zout toe.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan, tot ze mooi goudbruin zijn. Pers 2 teentjes knoflook bij-in de pan en bak nog 1 minuutje mee. Schep de spekjes uit de pan en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
- Bak de groene asperges 5 minuutjes op op hoog vuur in dezelfde koekenpan.
- Doe de afgegoten pasta terug in de kookpan, zet die terug op het vuur en draai het vuur laag.
- Voeg het ei-/roommengsel toe en blijf dit 1-2 minuten rondscheppen met de pasta, tot het mengsel aan de pasta gaat plakken en kleine klontjes gaat vormen. Zet dan het vuur uit. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de saus romig te houden.
- Voeg de spekjes en de asperges toe aan de pan en roer het geheel goed door.
- Knijp het sap van de halve citroen over de pasta en roer nogmaals goed door.
- Schep de pasta op en bestrooi de borden met fijngesneden peterselie, geraspte parmeggiano en versgemalen peper en zout. En SMULLEN maar!
