Chicken laab

Op deze druilerige zaterdagmiddag dacht ik terug aan onze trip naar Laos van afgelopen november. Wat was het daar heerlijk, en wat verlang ik in deze prutwinter terug naar dat lekkere warme weer! En dan dat eten. Laab is zo’n typisch gerecht uit Zuid-Oost Azië waarvan ik direct wist: dit MOET ik thuis ook eens gaan maken! In Laos aten we verschillende varianten van deze dish, maar de makkelijkste is toch wel met kip. Vanmiddag maakte ik dus mijn eigen Chicken Laab met kipgehakt, héél véél frisse kruiden (zoals dat hoort), rijst, sla, komkommer en pindakruimels. En het was heerlijk! Even met m’n kop weer terug in Laos 🙂

Ingrediënten (2 pers)

  • 250 gr kipgehakt
  • 200 gr witte rijst
  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 1 rode peper
  • 1/2 komkommer
  • 1 kropje Romana sla
  • 1 rode ui
  • 1/2 limoen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 5 cm gember, om te raspen
  • 3 theelepels citroengraspuree (of de vers geraspte equivalent daarvan)
  • bosje verse munt
  • bosje (Thaise) basilicum
  • bosje koriander
  • flinke hand pinda’s (gepeld)
  • vissaus

Bereiding

  1. Breng de 0,5 liter kippenbouillon aan de kook in een wok en kook hierin het kipgehakt gaar. Blijf het doorscheppen tot het meeste van de bouillon verdampt is.
  2. Snipper ondertussen de rode ui, de rode peper, de lente-ui, de takjes munt, koriander en basilicum heel fijn tot een soort gemengde kruidensalade ontstaat.
  3. Kook ondertussen ook de rijst gaar volgens de verpakking.
  4. Snijd de komkommer in halve maantjes en verkruimel de pinda’s in een vijzel (theedoek en deegroller werkt ook 😉 ).
  5. Als de bouillon bijna opgelost is, pers je de 2 teentjes knoflook boven de wok, rasp je de gember erboven en voeg je 3 theelepels citroengraspuree toe; goed roeren en een minuutje meebakken.
  6. Haal de wok van het vuur en voeg nu je kruidensalade toe; schep het goed door elkaar met het kipgehaktmengsel.
  7. Pers het sap van een halve limoen boven de pan en voeg een eetlepel vissaus toe; goed doorscheppen.
  8. Maak je kommen op; begin met 2 tot 3 blaadjes Romana sla per kom, schep hier wat rijst bij-in en verdeel dan het kipgehaktmengsel over de kommen. Maak het af met de pindakruimels en wat plakjes komkommer en SMULLEN maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *