Chili con carne: de klassieke Mexicaanse schotel die het állerlekkerste is zonder pakjes en zakjes!

Chili con carne

Yes, ik mag weer kokkerellen in mijn eigen keukentje! Vandaag kwamen we terug van onze reis door Zuid-Amerika en ik kon niet wachten om weer de keuken in te duiken. Een máánd zelf niet gekookt! En hoewel dat heel luxe klinkt, jeukten mijn handen ondertussen toch behoorlijk. Om de jetlag en de kou te bestrijden (hallo 15 graden temperatuurverschil!) maakte ik deze heerlijke chili con carne. Da’s nog eens lekker thuiskomen! 🙂

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 300 gr rundergehakt
  • 2 rode uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 zak nachochips naturel (à 185 gr)
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 1/2 tomaat of een paar snoeptomaatjes
  • 1 blikje tomatenblokjes (à 400 gr)
  • 1 klein blikje kidneybonen (à 150 gr)
  • 1 klein blikje maïs (à 150 gr)
  • paprikapoeder mild
  • paprikapoeder pikant
  • komijnpoeder
  • 2 tenen knoflook
  • lente-uitje
  • bosje koriander
  • kuipje crème fraiche (à 125 gr)

Bereiding

  1. Bak het rundergehakt rul in een wok en voeg 1,5 fijngesneden ui toe; bewaar de laatste halve ui.
  2. Pers een teentje knoflook bij-in de pan en voeg een eetlepel mild paprikapoeder, een eetlepel pikant paprikapoeder en een halve eetlepel komijnpoeder toe; goed doorroeren.
  3. Voeg het blikje tomatenblokjes toe aan de pan en laat dit samen een paar minuten pruttelen.
  4. Snijd ondertussen de puntpaprika in kleine stukjes en voeg die toe aan de pan. Goed roeren en nog even mee laten pruttelen.
  5. Maak van de avocado, de halve tomaat, de halve gesnipperde ui, een geperste teen knoflook en het sap van een halve limoen een lekkere guacamole voor erbij. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  6. Snijd de lente-ui in ringetjes en de koriander in kleine stukjes.
  7. Voeg als laatste de kidneybonen en de mais toe aan de chili; roer nog even goed door en check de smaak. Meer spice? Meer paprika? Beetje zout? It’s up to you!
  8. Schep de chili op de bordjes en serveer het met een dikke dot creme fraiche, wat lente-ui, wat koriander en een kwartje limoen. Bak nachochipjes erbij om mee te scheppen en SMULLEN maar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *