Chili sin carne: de vega variant van chili con carne. Lekker met cajun, tomaat, gele rijst, paprika, ui en bonen!

Chili sin carne

Ja lieve kijkbuiskinderen, ook ik draag een ideetje bij voor de week zonder vlees! Deze chili sin carne bewijst dat chili zonder vlees net zo lekker is als met. Een week zonder vlees, tja.. Vast goed voor de bewustwording, maar vlees is voor mij nooit een must. Ongeveer de helft van mijn recepten zijn zonder vlees, zonder enige moeite. 

Makkelijk voor mij, want ik ben geen grote vleeseter. Maar het leuke van regelmatig vega koken is: het leert je creatief te koken! Je eiwitten kan je ook prima uit lekkere kazen, noten of peulvruchten halen. Zo eet je nog eens wat anders! En hoe vaak heb je overdag niet al een broodje gegeten met vlees?

In short: minderen met vlees is niet moeilijk en het kan zelfs heel leuk zijn. Vaak bespaar je nog geld ook! Dus doe niet alleen mee aan de week zonder vlees, wissel eens vaker af tussen vlees en vega 🙂

Ingrediënten (3-4 pers)

  • gele rijst (pak à 325 gr)
  • paprikamix, 3 kleuren (ik had geel, oranje en rood)
  • 2 rode uien
  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje kidneybonen (à 400 gr)
  • 1 blikje tomatenblokjes (à 400 gr)
  • 1 blikje zwarte bonen, klein (à 150 gr)
  • 1 blikje mais, klein (à 150 gr)
  • bosje koriander
  • gerookte paprikapoeder
  • paprikapoeder mild
  • cajunkruiden

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de verpakking, giet hem af en zet apart.
  2. Snijd de rode uien en de paprika’s in stukjes.
  3. Verhit in een wok wat olie, pers daarin de 2 teentjes knoflook en wok de ui en paprika 3-4 minuten.
  4. Voeg het blikje tomatenblokjes toe en voeg 1 eetlepel milde paprikapoeder, een halve eetlepel cajunkruiden en een theelepel gerookte paprikapoeder toe. Roer goed door en laat even meepruttelen.
  5. Snijd de lente-ui in ringetjes en snipper het bosje koriander.
  6. Voeg de kidneybonen, zwarte bonen en mais toe aan het mengel in de wok en voeg daarna ook de gekookte rijst toe. Verwarm nog 2 minuten mee en maak op smaak met peper en zout.
  7. Schep de kommetjes of bordjes op en bestrooi ze met lente-ui en verse koriander. En SMULLEN maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *