Met het grijze weer van vandaag kreeg ik zin in deze Franse stoofschotel met rode wijn. Een echte klassieker! Ik maak ‘m altijd met verse tijm en rozemarijn, aardappeltjes in de schil, broccoli, een paar champignons en rode ui. En natuurlijk een mooi zachte rode wijn, waarvan je een gebonden saus maakt. Superlekker!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 200-250 gr kipfilethaasjes
- 125 gr spekblokjes
- 1/2 fles soepele rode wijn (300-500 ml)
- 500 gr krieltjes in de schil
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- 3 takjes verse rozemarijn
- 1 takje verse tijm
- kleine broccoli
- handje kastanjechampignons
- 1/2 liter runderbouillon
- flinke eetlepel bloem
Bereiding
- Pel de tenen knoflook, snijd ze in dunne plakjes en verhit ze met de naaldjes van 2 takjes rozemarijn, de blaadjes tijm en een flinke scheut olijfolie in een wok. Verhit een ruime minuut op vol vuur.
- Draai het vuur zachter en voeg de spekblokjes en 1 grofgesneden rode ui toe. Bak de spekblokjes uit tot ze lekker bruin zijn.
- Voeg een flink glas rode wijn toe en breng dat aan de kook.
- Leg de kipfilethaasjes in het kokende vocht en kook ze 3 minuten mee; draai ze daarna om en laat ze nog eens 3 minuten meesmoren.
- Snijd de krieltjes doormidden en snijd de broccoli in kleine roosjes.
- Voeg de krieltjes toe samen met ongeveer de helft van de runderbouillon (0,25 liter) en laat dit met het deksel op de pan 5-10 minuutjes meekoken.
- Voeg daarna de broccoliroosjes toe, samen met de gehalveerde kastanjechampignons en de tweede grofgesneden rode ui. Voeg ook nog een flinke scheut rode wijn toe en de andere 0,25 liter runderbouillon en laat dit weer 5-10 meekoken.
- Nu is het tijd om de saus romiger te maken; voeg een flinke eetlepel bloem toe aan het ‘soepje’ van de rode wijn en bouillon en roer het zachtjes door. Nog te waterig? Voeg dan rustig nog een eetlepel bloem toe. Het mag een echte rijke saus worden.
- Voeg tot slot nog de naaldjes van het laatste takje tijm toe en dan is het tijd om je coq au vin op te dienen. En SMULLEN maar!