Fattoush

Zin in een zomerse, maar wel goedgevulde salade? De Libanese keuken biedt uitkomst! Vandaag maakte ik fattoush, een hele fijne broodsalade uit Libanon. Met platbrood erin! En heb je nou geen Noord-Afrikaanse souk of toko om de hoek, dan kan je net als ik gewoon pitabroodjes gebruiken. Ik maakte een paar weken terug voor het eerst kennis met de Libanese keuken in een restaurantje in Groningen (dat toevallig ook Fatoush heet) en dat beviel uitstekend. Kijken of ook wat voor jou is? Probeer deze salade dan eens!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 1/2 kropsla
  • 4-5 pitabroodjes
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 rode ui
  • 10 radijsjes
  • 3 trostomaten
  • 1/2 komkommer
  • 100 gr feta
  • 200 gr granaatappelpitjes
  • 5 takjes peterselie
  • 5 takjes munt
  • 50 gr walnoten
  • 1 citroen of citroensap
  • yoghurt
  • honing
  • olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de pitabroodjes doormidden in 2 dunne plakken per broodje. Bak ze 10 minuutjes af in de voorverwarmde oven en laat ze daarna even afkoelen.
  2. Was de blaadjes kropsla en snij ze in reepjes. Leg ze op de bodem van een flinke kom en sprenkel er wat citroensap, olijfolie, peper en zout over. Hussel goed door.
  3. Snijd de rest van de groenten: de rode puntpaprika in dunne reepjes, de trostomaten in blokjes, de komkommer in plakjes, de rode ui in dunne ringetjes, en de radijsjes in dunne plakjes. Roer dit alles door de sla.
  4. Snipper de blaadjes van de munt en de peterselie en roer ze door de salade.
  5. Snijd de feta in blokjes en voeg die toe aan de salade.
  6. Bak de walnootjes een paar minuutjes op in een koekenpan om ze extra krokant te maken. Voeg ze daarna toe aan de salade.
  7. Maak een dressing van 3 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel citroensap, een kneepje honing en wat gesnipperde muntblaadjes.
  8. Snijd de pitabroodjes in kleine puntjes en hussel die door de salade.
  9. Bestrooi de salade tot slot met de granaatappelpitjes en maak af met de dressing. En SMULLEN maar!

2 thoughts on “Fattoush

  1. Ik ben dol op het krokante brood in de salade. Zelf neem ik altijd Libanees dunbrood wat ik even frituur in een laagje olijfolie in een koekenpan. Paar vellen filodeeg uit de oven wordt ook heel krokant. Zomaar wat ideetjes….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *