Franse uiensoep: snel te maken, supersmakelijk en vol groente!

Franse uiensoep

Een lekker pannetje soep is nooit weg als avondeten. Ik ben er in ieder geval gek op! Wat dacht je van deze heerlijke uiensoep, die je zelf from scratch maakt? Niks moeilijks aan, supergezond en supervoedzaam. En heb je je salaris nog niet binnen? Het is ook nog eens megacheap! Lekker met gegratineerde stokbroodjes erbij. Dit wordt weer smullen!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 1,5 liter groentebouillon
  • 8-10 rode uien
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 5-10 takjes tijm
  • 1 afbakstokbrood
  • jong belegen kaas, om in plakken te schaven
  • 50 gr parmeggiano, om te raspen
  • bakboter
  • bloem

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een waterkoker aan met 1,5 liter water en maak daar met 3 groentebouillonblokjes groentebouillon van.
  3. Snijd de rode uien in dunne ringetjes (jaja, allemaal, zet je duikbril/safety goggles maar vast op!). Houd 1 dungesneden ui apart als garnering.
  4. Snijd het donkergroene uiteinde van de prei en het kontje eraf, en snij hem daarna in de lengte doormidden. Snij ook hiervan mooie dunne ringetjes.
  5. Pel de knoflookteentjes en snijd ze in flinterdunne plakjes.
  6. Bak de uien 10 minuten in een diepe wok, met een dikke scheut olijfolie. Voeg de plakjes knoflook direct in het begin toe.
  7. Pel de blaadjes van de takjes tijm en voeg ze toe aan de uien.
  8. Voeg na 5 minuten baktijd een dikke klont (25 gr) bakboter toe en daarna de prei. Bak die nog eens 5 minuten mee.
  9. Voeg een eetlepel bloem toe aan de wok en bak die een minuutje mee.
  10. Blus de uien daarna af met je groentebouillon; giet de volledige 1,5 liter erbij. Goed roeren! Laat de soep zo nog 10-15 minuten doorkoken.
  11. Tijd om de gegratineerde stokbroodjes te maken; snijd daarvoor het afbakstokbrood in lange, iets diagonale plakken van 1,5 cm dik.
  12. Schaaf per broodje een plak jong belegen erop en rasp er een paar flinke vlokken parmeggiano overheen. Je kan per broodje ook nog wat tijm toevoegen, als je over hebt.
  13. Bak de stokbroodjes 10 minuutjes af in de oven op 200 graden; tot de kaas mooi goudbruin erop gesmolten is.
  14. Serveer de soep met wat ringetjes rauwe rode ui en een gegratineerd stokbroodje. En SMULLEN maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *