Gierstsalade met gegrilde groenten: mediterrane smaken, veel gegrilde groenten en de verrassende textuur van gierst. Dit moet je eens proberen!

Gierstsalade met gegrilde groenten

Wel eens gekookt met gierst? Variëren kan je leren! Gierst is een soort oergraan; het lijkt op couscous. Je vindt het bij de grotere supermarkten of bij de eco-winkel. Ik maakte vanavond deze lekkere maaltijdsalade ermee. Was ook mijn eerste keer, maar ik vond het erg smakelijk! Je begint een soort tabouleh te maken met de gierst en lekker veel peterselie en kleedt de salade verder aan met gegrilde groenten. Citroensap, olijfolie en de juiste kruiden maken het feestje helemaal compleet! Wanneer ga jij de grillpan aanslingeren?

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 1 kopje gierst
  • 1 aubergine
  • 1 flinke tros kleine trostomaatjes, dieprood (100-150 gr)
  • 1 grote rode ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 flinke bos bladpeterselie
  • 1 blik kikkererwten (à 400 gr)
  • 50 gr pijnboompitten
  • 1/2 citroen
  • 100 gr feta, in blokjes
  • 100 gr zwarte olijven
  • Ras el Hanout kruiden
  • paprikapoeder, mild
  • grillpan

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Kook de gierst in 15-20 minuten gaar, volgens de verpakking. Giet het af in een zeef en spoel even na met koud water tot de gierst weer koud is.
  3. Doe de gierst daarna in een flinke, ondiepe schaal en roer er wat olijfolie door. Voeg een eetlepel Ras el Hanout toe en het sap van een halve citroen (pas op voor pitjes!).
  4. Leg de trostomaatjes in een kleine ovenschaal, besprenkel met een flinke scheut olijfolie en pof ze ongeveer 15 minuutjes in de oven op 220 graden.
  5. Verhit een grillpan en vet hem in met wat olijfolie. Snij de aubergine en de rode ui in dunne plakken en de puntpaprika in lange repen.
  6. Bak alle groenten per lading in de grillpan om en om, tot de groenten mooi zacht zijn en er mooie grillstrepen op staan. Leg ze daarna apart om af te koelen.
  7. Bak eerst de pijnboompitjes goudbruin in een koekenpan en roer ze door de gierst.
  8. Giet de kikkererwten af, spoel ze af en droog ze in een theedoek. Doe deze ook in de koekenpan en voeg een eetlepel paprikapoeder toe en een halve eetlepel Ras el Hanout. Bak de kikkererwten 5 minuutjes op en roer ze daarna door de gierst.
  9. Snipper de bos bladpeterselie en roer die ook door de gierst. Maak het gierstmengsel op smaak met peper en zout.
  10. Voeg de gegrilde groenten, inclusief de gegrilde tomaatjes, toe aan het gierstmengsel. Voeg tot slot de blokjes feta en de zwarte olijven toe en SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *