Gnocchi met saliepesto & pompoen

Herfstig weer vraagt om een herfstig gerechtje! Ik had ineens ontzettende zin in iets met pompoen. Hoewel ze niet helemaal in season zijn, biedt de diepvries gelukkig altijd uitkomst. Of flespompoenen, die zijn ook altijd vers wel goed te krijgen. En dan het geheim van dit receptje: homemade saliepesto. Pesto gemaakt van salieblaadjes – dat gaat namelijk enorm lekker bij de pompoen. Spekjes erbij, opgebakken gnocchi – dat wordt nog ff smullen dit weekend!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 500 gr gnocchi
  • 400 gr pompoenblokjes (vers of diepvries)
  • 150 gr spekblokjes
  • bosje verse salie (een flinke hand vol)
  • 1 citroen 
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr amandelen
  • 50 gr parmeggiano, om te raspen
  • handje rucola
  • vijzel of keukenmachine 

Bereiding

  1. Kook de pompoenblokjes 5-10 minuutjes (diepvries hoeft minder lang te koken dan vers), tot ze beetgaar zijn. Giet af en zet apart.
  2. Maak de saliepesto: pluk de steeltjes van de salieblaadjes, zodat je alleen de blaadjes overhoudt. Vermeng 2 teentjes knoflook, de amandelen en de blaadjes salie in de keukenmachine of vijzel en doe er een flinke scheut olijfolie bij om het wat romiger te maken. Pers het sap van minstens de helft van de citroen erbij en rasp de parmeggiano erbij. Opnieuw pureren met de rest. Breng op smaak met peper en zout, en evt. extra citroensap of olijfolie.
  3. Kook de gnocchi volgens de verpakking.
  4. Bak ondertussen de spekblokjes uit in een koekenpan; tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  5. Pak een grote koekenpan of hapjespan en bak daarin de afgegoten gnocchi nog even op met een beetje olijfolie; tot ze goudbruine plekjes krijgen. Voeg op dat moment de gekookte pompoenblokjes en de uitgebakken spekjes toe en bak nog 3-5 minuten mee.
  6. Voeg dan de saliepesto toe en schep dit goed om, zodat alle ingrediënten ermee bedekt raken.
  7. Schep de bordjes op en roer een handje rucola door de gnocchi. En SMULLEN maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *