Vandaag komen mijn vriendinnetjes – dinsdagavond vriendinnenavond, al 15 jaar – en moet er een flinke maaltijd op tafel worden gezet. Maar wat kies je voor avondmaaltijd bij 30+ graden? Juist, iets Grieks; als iemand weet wat ze met warm weer moeten serveren, zijn het de Grieken wel. Deze orzo kan je gelukkig ook lauwwarm opdienen. Afgebakken pitaatje erbij met frisse tzatziki: no sweat!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 250 gr risottorijst (mijn supermarkt had geen ‘echte’ orzo, dit geeft hetzelfde effect)
- 250 gr runderballetjes
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 2 blikken tomatenblokjes
- 0,5 l runderbouillon
- oregano
- kaneel
- baharat-kruiden
- 100 gr feta
- 2-3 takjes verse peterselie
- pitabroodjes
- tzatziki (ik had kant-en-klare, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken met yoghurt, knoflook en komkommer)
- 1/2 komkommer
Bereiding
- Snijd de courgette en aubergine in blokjes van 0,5-1 cm, en snipper de rode ui.
- Verhit een wok met een flinke scheut olie en doe hier de groente bij-in. Ongeveer 3-4 minuten op hoog vuur aanbakken.
- Marineer ondertussen in een andere koekenpan de runderballetjes in een eetlepel baharat-kruiden en een flinke scheut olie; na 5 minuten marineren bak je deze aan tot ze goudbruin en gaar zijn en zet je ze apart.
- Voeg de 2 blikjes tomatenblokjes toe aan de groenten en doe daarbij de risottorijst; goed roeren en aan de kook brengen. De risottorijst moet ongeveer 20 minuutjes koken en telkens opnieuw onder water (of beter gezegd: bouillon) worden gezet terwijl hij gaarkookt.
- Voeg een eetlepel oregano, een halve eetlepel kaneel en een halve eetlepel baharat-kruiden toe en roer goed door.
- Geduldspelletje: de komende 15-20 minuten bestaan uit de rijst door laten pruttelen, scheutje bouillon toevoegen, roeren en op laten nemen, verder door laten pruttelen, weer een scheut bouillon erbij… afijn, je snapt het. Net zo lang tot de rijst niet meer knapperig is, maar dik en zacht is geworden.
- Bak ondertussen de pita af in de oven, volgens de verpakking.
- Maak de tzatziki op tot een mooie kleine salade voor erbij: snijd de halve komkommer in plakjes en dan in kwartjes. Roer het bakje tzatziki door de komkommerstukjes, snijd de pita’s open, vul met komkommersalade en serveer bij de orzo.
- Als de rijst gaar is, roer je de runderballetjes door de orzo en is hij klaar om te serveren.
- Snijd de peterselie in kleine stukjes en verkruimel de feta.
- Borden volscheppen met orzo, verkruimelde feta en peterselie erover en pita’s met tzatziki erbij serveren. En SMULLEN maar!