Groene risotto met bacon

Hallo? Zon? Waar blijf je nou? Met het nep-voorjaar dat we dit jaar hebben, heb ik alleen maar zin in winterse kost. Echt nog geen saladetijd! Dan maar een lekkere risotto die je opwarmt van binnen, als je weer zit op te drogen of op te warmen bij je kacheltje. Vol groene groenten, vol power en proteïne om deze zogenaamde lente door te komen! Stay strong!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 250 gr risottorijst
  • 100-150 gr babyspinazie
  • 1-2 stengels bleekselderij 
  • 1 ui, rood of wit 
  • 100 gr diepvriesdoperwtjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 1-2 glazen witte wijn
  • 100 gr ontbijtspek, in reepjes (6-8 plakken)
  • 50 gr parmeggiano, om te raspen
  • staafmixer

Bereiding

  1. Snijd de ui en de bleekselderij in dunne reepjes.
  2. Verhit wat olie in een wok en fruit de ui en bleekselderij 2-3 minuten, tot ze glazig zien. Pers er een teentje knoflook bij.
  3. Neem ondertussen een kopje bouillon uit het litertje dat klaarstaat en giet dit in een kommetje; daarbij pureer je de babyspinazie met de staafmixer tot een knalgroene, gladde massa. Zet dit even apart.
  4. Terug naar je wok; voeg de risottorijst toe aan de wok en laat dit een minuutje meebakken.
  5. Voeg de witte wijn toe aan de wok en zet het vuur wat lager. Blijf roeren tot de wijn opgenomen is door de rijst.
  6. Voeg nu telkens scheutjes bouillon toe, en blijf roeren tot de bouillon weer opgenomen is door de rijst. Laat het vuur op laag staan.
  7. Bak ondertussen de reepjes ontbijtspek op in een koekenpannetje totdat ze lekker bruin en knapperig zijn. Leg ze daarna even op een plank en dep het vet eraf met wat keukenpapier. Snijd ze dan in groffe stukken.
  8. Rasp de parmeggiano in grote vlokken en houd een handvol apart voor later. 
  9. Risotto bijna gaar? Roer dan de geraspte parmeggiano en je spinaziemengseltje door de risotto en voeg ook de doperwtjes toe. Maak op smaak met peper en zout. Blijf roeren en voeg eventueel water toe als de bouillon op is, maar de rijst nog niet gaar. 
  10. Risotto gaar en en de saus lekker dik en romig? Dan is het tijd om te serveren! Verdeel de risotto over de bordjes en voeg de stukken bacon toe en nog wat geschaafde parmeggiano. En SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *