Herfstgnocchi: zachte gnocchi en geroosterde pompoen heten je van harte welkom in de winter. Met een tomaat-ricotta-sausje is 'ie extra lekker!

Herfstgnocchi

Bah, wat een weer! Om niet compleet chagrijnig te worden van die kou, nattigheid en duisternis heb ik mezelf vanavond getrakteerd op een heerlijk rijkgevulde gnocchischotel. Dat had ik ook wel verdiend na m’n eerste dag weer op het werk! Zoete, kruidige pompoen met zachte gnocchi, hartige worst en een romige tomaat-ricotta-saus. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 200 gr runderbraadworstjes
  • 1/2 kleine pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr gnocchi
  • tomatensofrito
  • ricotta
  • venkelzaad
  • kaneel
  • paprikapoeder
  • vijzel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen in dunne plakken (0,5 cm dik) – haal de draadjes en pitjes uit het binnenste; de schil kan eraan blijven.
  3. Leg de plakken op wat bakpapier, bestrijk ze met olie en bestrooi ze met een theelepeltje kaneel en wat peper en zout. Bak ze 20 minuten af in de oven op 200 graden.
  4. Snijd de worstjes in stukjes van  1-2 cm en bak ze uit in een wok.
  5. Snijd de rode ui in kwarten, pel de lagen van ieder kwart en voeg ze toe aan de wok.
  6. Maak een mengseltje van de teen knoflook, twee theelepels venkelzaad, twee theelepels paprikapoeder en de naaldjes van de tak rozemarijn in de vijzel en maal dit tot een heerlijk kruidenmengseltje. Voeg het toe aan de wok en schep het even goed om met de worst en de ui; voeg een scheut olijfolie toe om te voorkomen dat het aanbakt.
  7. Bak de pijnboompitjes goudbruin in een kleine koekenpan en zet ze apart.
  8. Zet vast een pan heet water op om de gnocchi in te koken.
  9. Maak een koude saus van 2 flinke eetlepels ricotta, 6 eetlepels sofrito en 4 eetlepels water. Roer dit koud door elkaar om de ricotta niet te laten schiften en breng op smaak met peper en zout.
  10. Snijd de pompoen na 20 minuten oven in kleine, smeuïge stukjes en voeg ze bij toe aan de wok.
  11. Kook de gnocchi in 3 minuten gaar; als ze gaan drijven, zijn ze gaar.
  12. Serveer de gnocchi met de worst, ui en pompoen en schenk de tomaat-ricottasaus eroverheen (die warmt op door de warme ingrediënten eronder). Afmaken met pijnboompitjes en SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *