Hollandse runderstoof: op zondag maak ik altijd graag draadjesvlees. Je hebt er even een paar uurtjes voor nodig, maar dan ís het me toch ook lekker!

Hollandse runderstoof (draadjesvlees)

Als het buiten koud is, heb je zin in hartig, warm comfort food. Ben je een keer een hele middag thuis, bijvoorbeeld in het weekend, als het buiten toch vies sneeuwt of regent ofzo? Zet dan eens een pan rundervlees op en beloon jezelf na een paar uur met heerlijk draadjesvlees. Ik ben er gek op!

Ingrediënten (2-3 pers)

 • 400 gr runderstooflappen
 • 400 gr krieltjes in de schil
 • 2 rode uien
 • 200 gr sperziebonen
 • 1 winterpeen
 • Maggi doseerjus (een beetje van mezelf, en…)
 • Zwolse stoof kruiden van Jonnie Boer
 • bakboter

Bereiding

 1. Snijd de runderlappen in stukken en braad ze aan met een klont boter in een braadpan. Giet er een flinke plens water bij zodra ze aangebakken zijn, en voeg vast 2 theelepels doseerjus en 2 theelepels Zwolse stoof kruiden toe.
 2. Nu is het wachten geblazen: zet de pan op het kleinste pitje dat je hebt en laat het 2 tot 2,5 uur stoven op laag vuur. Hoe meer geduld je hebt, hoe lekkerder het wordt! Check tussentijds of je vlees niet droogkookt; doe een glas water erbij als het droog komt te staan.
 3. Als het vlees bijna zover is, zet je nog een pan water op en kook je daarin de krieltjes ongeveer 10 minuten. Ik halveer ze altijd even, dan gaat het nog sneller.
 4. Voeg nog wat water, doseerjus en stoofkruiden toe aan het vlees en voeg daarna de 2 rode ui en toe die je grof gesneden hebt. Snijd de winterpeen in plakjes, halve maantjes en vervolgens kwartjes en voeg die ook toe. Laat nog 10 minuten doorstoven.
 5. Giet de aardappeltjes af en doe die bij de stoof. Doe tot slot de sperzieboontjes erbij en laat nog 5 minuten doorstoven (ik hou niet van snotboontjes..).
 6. Check de smaak: genoeg zout, genoeg kruiden? Voeg toe naar smaak.
 7. Tijd om te SMULLEN! Heerlijk met een (donker) biertje erbij.

4 thoughts on “Hollandse runderstoof (draadjesvlees)

 1. Dit is echt lekker, gistermiddag gemaakt en vanavond gegeten.
  We maken al heel lang stoofpotjes maar dit is de beste.
  Deze kruiden zijn ook echt een aanrader.
  Groet Robert.

  1. Oh wat vervelend Henny! Er zit vrij veel in deze mix, van paprikapoeder tot kruidnagel en nootmuskaat, mosterdzaad, uipoeder.. misschien hebben ze in Denemarken een soortgelijke kruidenmix voor stoofvlees?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *