Het ultieme weekendgevoel: zaterdagmorgen laat opstaan, klein beetje groggy van een goeie fles wijn op de vrijdagavond, en dan een stevig ontbijt maken met verse jus en een goeie bak koffie. Meestal ontbijten we op zaterdag lekker uitgebreid – met shakshuka of goed belegde naanbroodjes, maar dit keer gingen we voor iets nieuws: huevos a la flamenca. Spaanse eitjes uit de oven met tomaat, spek, chorizo, erwtjes, paprika, peterselie en lente-ui. What’s not to love? Die Spanjolen weten ook wel hoe ze het weekend goed moeten beginnen!
Ingrediënten (2 pers)
- 1 blikje tomatenblokjes (à 400 gr)
- 2 eieren
- 50 gr chorizo
- 100 gr spekblokjes
- 100 gr diepvriesdoperwtjes
- 1/2 rode puntpaprika
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 lente-uitje
- bosje verse peterselie
- sherry
- 2 ondiepe, ovenvaste schaaltjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bak de spekjes uit in een wok, tot ze goudbruin zijn.
- Snijd de chorizo in flinterdunne plakjes en voeg die toe aan de wok. Voeg ook een scheut sherry toe (ongeveer een eetlepel) en bak de chorizo en het spek samen op tot de sherry verdampt is.
- Snij de rode ui en de puntpaprika in reepjes.
- Schep de chorizo en het spek uit de pan.
- Doe de rode ui, de puntpaprika en de doperwtjes toe in de wok en bak het op in het vet van het spek en de chorizo. Pers er een teentje knoflook bij. Bak 1-2 minuutjes aan.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat dit 3-5 minuten pruttelen.
- Snij de lente-ui in ringetjes en snipper de peterselie.
- Verdeel het tomatenprutje over de twee bakjes en maak een kuiltje voor het ei.
- Breek in elk bakje 1 eitje en schep daarna het spek en de chorizo eroverheen. Voeg ook het wit van de lente-ui toe.
- Doe de bakjes in de voorverwarmde oven en bak ze 5-10 minuten (hoe harder je je eieren wil, hoe langer) af op 200 graden.
- Maak op smaak met peper en zout en voeg de ringetjes lente-ui en gesnipperde peterselie toe. En SMULLEN maar!
