Voor de mensen die vandaag een compleet oranjegekleurd gerechtje verwachtten: helaas pindakaas, zo’n fan ben ik dus niet van ons koningshuis. Vandaag maakte ik Koreaanse bibimbap: niet bepaald Hollands glorie, wel een superkleurrijk Aziatisch hoogtepuntje. Vooruit, er zitten zelfs wat oranje wortelsliertjes in, for the occasion! Bibimbap is een typisch Koreaanse rijstbowl met verschillende groenten, spicy rundvlees en een spiegeleitje. Wedden dat je dit verkiest boven een oranjetompouce? 🙂
Ingrediënten (2 pers)
- 150 gr rundergehakt
- 150 gr witte rijst
- 150 gr worteljulienne
- 150 gr kastanjechampignons, in plakjes
- 100 gr babyspinazie
- 2 eieren
- 2 lente-uitjes
- 1/2 komkommer
- 3 cm gemberwortel, om te raspen
- 1 teentje knoflook
- wittewijnazijn
- suiker
- sambal
- sojasaus
- srirachasaus
Bereiding
- Kook de rijst gaar volgens de verpakking, giet hem af en laat hem staan met het deksel op de pan.
- Doe 3 eetlepels wittewijnazijn in een kommetje en roer daar 1 volle eetlepel suiker door, tot de suiker is opgelost. Roer de worteljulienne door deze marinade en zet apart.
- Snijd de halve komkommer in kleine lucifers van 3-4 cm en de lente-uitjes in dunne ringetjes.
- Bak het gehakt rul in een wok, pers een teentje knoflook erbij en rasp 3 cm gember boven de pan. Voeg 3 theelepels sambal toe en een flinke eetlepel sojasaus en roer goed door. Haal de pan van het vuur.
- Bak de spinazie even kort op in een koekenpan met wat olie tot hij geslonken is. Zet apart in een kommetje.
- Bak de champignons in dezelfde pan 3-5 minuten aan met wat olie en een scheutje sojasaus. Zet daarna die ook apart in een kommetje.
- Bak tot slot twee eitjes sunny side up, tot het dooier bijna helemaal gestold is.
- Maak de kommetjes op: verdeel de rijst over 2 diepe kommen, voeg het gehakt, de komkommer, de gemarineerde wortel, de lente-ui, de spinazie en de champignons rondom toe en dek het geheel af met het spiegeleitje. Doe er wat srirachasaus overheen en bestrooi met peper en zout. Eerst bewonderen, dan door elkaar husselen en SMULLEN maar!