Deze kerstvakantie eens iets nieuws proberen? Lekker kokkerellen tijdens de lockdown, zonder dat je meteen uuuren bezig bent? Ik heb hét gerechtje voor je! Deze Koreaanse kimchi noodles zijn het ultieme comfort food bij koud weer (yes, Koreanen kennen ook koude winters!) en bovendien echt een feestje voor je smaakpapillen. En trust me, normaal gesproken ben ik ook niet zo van de kimchi – dit ga je lekker vinden! Dus kom op, sponsor je lokale toko (buy local!) en trakteer jezelf op deze heerlijke dikke udon noodles. Zo komen we die lockdown wel door!
Ingrediënten (2 pers)
- 300 gr udon noodles (dikke, pasta-achtige noodles, te koop bij toko of supermarkt)
- 100 gr ontbijtspek in reepjes
- 100 gr kimchi (te koop bij toko en sommige supermarkten)
- 1 rode ui
- 4-5 lente-uitjes
- 2 eitjes (1 per portie)
- paar velletjes gim-gui (geroosterde, gekruide Koreaanse zeewiervellen, lijkt op nori)
- sesamzaadjes
Voor de saus:
- 1 geperst teentje knoflook (of 1 theelepel knoflookpuree)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1/2 eetlepel sambal
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel honing
Bereiding
- Kook de udon noodles zoals op de verpakking aangegeven staat, giet ze af en zet ze apart.
- Snij de reepjes ontbijtspek in vierkantjes en bak die een paar minuutjes in een wok, tot ze goudbruinig zijn.
- Snipper ondertussen de rode ui, snijd de lente-uitjes in ringetjes, de velletjes zeewier in kleine reepjes en de kimchi in kleinere blokjes.
- Meng alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een kommetje en roer ze goed door elkaar, totdat het een homogeen sausje wordt.
- Voeg het witte van de lente-ui, de rode ui en de kimchi tot aan de wok en bak dit 2-3 minuten mee op hoog vuur.
- Bak in een ander koekenpannetje de sesamzaadjes (ongeveer 2 theelepels) even kort aan, zodat ze lekker knapperig worden.
- Voeg de noodles, de saus en de reepjes zeewier toe aan de wok en bak dit nog een aantal minuten mee.
- Bak ondertussen 2 eitjes op in je andere koekenpannetje.
- Verdeel de noodles over 2 kommen, breng op smaak met peper en zout en serveer met de ringetjes lente-ui en een gebakken eitje. En SMULLEN maar!
