De lekkerste receptjes in mijn repertoire zijn vaak degenen met de minste ingrediënten. Keeping it basic! Zo ook deze pastasalade: slechts 7 ingrediënten, en toch is dit nu al één van mijn favoriete pastasalades of all time. Zó lekker! Eigenlijk begint het met een deconstructed groene pesto: heel veel basilicum, pijnboompitjes, parmeggiano en/of pecorino en olijfolie zijn je basis. Voeg daarbij koude pasta, gemarineerde gegrilde kip en citroen, en je hebt een héle smakelijke pastasalade te pakken. Wie gaat ‘m proberen deze week?
Ingrediënten (2-3 pers)
- 400 gr pasta (ik had penne)
- 1 flinke kipfilet (ong. 200 gr)
- 1 citroen
- voordeelverpakking verse basilicum (2 grote handen vol, ong 30 blaadjes)
- 1 teentje knoflook
- 50 gr pijnboompitjes
- parmeggiano en/of pecorino, om te raspen
Bereiding
- Vouw de kipfilet zo plat uit als je kan en sla erop met een spatel of deegroller om hem nog wat platter te maken.
- Rasp de helft van de citroenschil, pers het teentje knoflook en smeer de kipfilet hiermee in. Voeg tot slot wat versgemalen zwarte peper en olijfolie toe aan de kip en laat ‘m even rusten.
- Zet ondertussen water op voor je pasta en kook hem al dente gaar – volg hierbij de verpakking. Giet af en spoel na met koud water, zodat de pasta weer koud wordt. Doe de pasta vast in een grote kom.
- Bak de pijnboompitjes even kort op in een koekenpannetje, tot ze knapperig en bruin zijn. Zet ze even apart.
- Grill de gemarineerde kip in een grillpan; een paar minuten aan iedere kant, zodat hij mooie grillstrepen krijgt. Als hij volledig gaar is, laat je hem afkoelen op een snijplank.
- Rasp de het overgebleven geel van de citroenschil bij de pasta en pers het sap van een halve citroen erbij. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met flink wat peper en zout.
- Snijd de gegrilde kipfilet in flinterdunne reepjes en pluk de blaadjes van de basilicum. Roer de gesneden kip, de basilicumblaadjes en de pijnboompitjes door de pasta.
- Rasp tot slot royale vlokken parmeggiano of pecorino over de pastasalade. En SMULLEN maar!
