Marokkaans stamppotje: Hollandse stamppot op z'n Marokkaans. Kikkererwten, Ras el Hanout, pompoen en veel verse peterselie. Heerlijk!

Marokkaans stamppotje

Yes! Het is weekend, dus ik had tijd om naar mijn favo kruidenier te gaan: Le Souk. Daar sloeg ik alles in voor dit heerlijke fusiongerechtje – aardappeltjes, pompoen, bladpeterselie, puntpaprika, pijnboompitjes, kikkererwten, maar ook kruidenmixen als Ras el Hanout en baharat. Voor een prikkie! Dit wordt weer genieten…

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 3-4 grote aardappelen
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1/4 pompoen
  • 1 blik kikkererwten (à 400 gr)
  • flink bosje bladpeterselie (of gewoon een heel bakje van de supermarkt)
  • 100 gr pijnboompitten
  • 4-6 merguez- of chipolataworstjes
  • Ras el Hanout
  • baharat
  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • kaneel
  • scheutje melk
  • grillpan

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verwijder de zaadlijsten uit de pompoen en snijd hem in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. De schil kan er gewoon aan blijven. Leg ze op wat bakpapier op een bakplaat.
  3. Maak een marinade van 50 ml olie (olijf of arachide), een theelepel paprikapoeder, een theelepel komijnpoeder, een snuf kaneel en wat peper en zout en bestrijk de pompoenplakken ermee.
  4. Bak de pompoenplakken 20 minuten af in de oven op 180 graden.
  5. Schil ondertussen de aardappels, snij ze in stukken en kook ze in 15 minuten gaar. Stamp ze tot een groffe puree.
  6. Snijd de puntpaprika’s in de lengte doormidden en nog eens in de lengte doormidden, zodat je 4 kwarten per paprika hebt. Grill ze 5-10 minuutjes in de grillpan, tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.
  7. Snijd de geroosterde puntpaprika’s in stukken en roer ze door de aardappelpuree.
  8. Zet de grillpan opnieuw op het vuur en grill nu de worstjes gaar en goudbruin in 5-10 minuten.
  9. Roer de afgegoten kikkererwten door de puree.
  10. Haal de geroosterde pompoen uit de oven, snijd de stukken iets kleiner en roer ook dit door de puree.
  11. Voeg een flinke eetlepel Ras el Hanout, een flinke eetlepel baharat en een scheutje melk toe aan de puree en roer nog eens goed door. Maak op smaak met peper en zout.
  12. Snijd je bos peterselie in stukjes en roer dit door de stamppot.
  13. Opscheppen, bestrooien met pijnboompitjes, serveren met de gegrilde worstjes en SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *