Marokkaanse kip quinoa

Met deze tropische temperaturen had ik zin om de smaken van Noord-Afrika op tafel te zetten. Geheel in Sahara-stijl! Een keertje geen festivalvoer (het is Noorderzon-tijd in Groningen, dus van koken kwam niet zo veel deze week), maar gewoon gezonde, zelfgemaakte kost! En alsjeblieft geen warme maaltijd, want het zweet breekt me al uit als ik eraan denk. Gelukt! Smaakvol, gezond en snel klaar. Voor wie ga jij deze kip-quinoa-schotel maken in deze warme week?

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 200 gr quinoa
  • 250 gr kipfiletblokjes
  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 100 gr feta
  • 100 gr amandelen
  • 100 gr zwarte olijven
  • 200 gr kikkererwten
  • 1 rode ui
  • 2-3 mooi rijpe trostomaten
  • 1 granaatappel (of 200 gr granaatappelpitjes)
  • flink bosje peterselie
  • oranjebloesemwater (te koop bij de toko)
  • ras el hanout kruiden

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de verpakking, giet af en in een zeef en spoel goed na met koud water. Druk het water er zo goed mogelijk uit en laat het verder uitlekken.
  2. Maak een halve liter kippenbouillon in een wok en voeg daar een kleine eetlepel ras el hanout bij. Kook de kip in dit mengsel gaar; ongeveer 15 minuten, tot alle bouillon verdampt is. Dan kan je de kip tot draadjesvlees trekken; bak het dan nog 2 minuutjes op in de droge pan en haal de pan van het vuur.
  3. Snipper de rode ui in flinterdunne ringen en snij ook de peterselie klein.
  4. Snij de trostomaten en de feta in kleine blokjes.
  5. Schep de uitgelekte quinoa in een flinke kom en giet er een scheut oranjebloesemwater (2-3 eetlepels) bij. Voeg daarna een eetlepel ras el hanout toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Bak de amandelen 3 minuten in een droge koekenpan; voeg dan een klontje boter of een scheut olijfolie toe en een snuf zout, en bak nog een minuut of 3 tot ze goudbruin zijn. Voeg ze toe aan het quinoamengsel.
  7. Pel de granaatappel of voeg de pitjes rechtstreeks toe aan de quinoa. Pel je zelf de granaatappel? Tip: doe dit dan onder water (in een diepe kom bijvoorbeeld) om vlekken te voorkomen en makkelijk de witte velletjes van de pitjes te kunnen scheiden.
  8. Roer de afgegoten kikkererwten en olijven door de quinoa en voeg ook de peterselie, de tomaat, de feta en de rode ui toe. Even husselen!
  9. Schep de draadjeskip bovenop de salade en SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *