Mediterraanse winterstoof

De winter zou bijna voorbij moeten zijn, maar toch krijgen we nog even de volle laag met alle regen, hagel en wind. Wat doe je eraan? Nou! Een lekkere stoof maken, met een beetje een mediterraans tintje eraan. Jaja, ook in Zuid-Europa hebben ze dit soort stevige stoofpotjes hoor! Aardappels, worstjes, linzen, wortel, kastanjechampignons, cavolo nero en stevige smaakmakers als funghi porcini, knoflook en rozemarijn. Echt je nog even onderdompelen in dat winterse! En daarna.. daarna dan maar duimen dat het snel lente wordt ūüėȬ†

Ingredienten (2-3 pers)

  • 500 gr krieltjes in de schil¬†
  • 2 runderbraadworstjes¬†
  • 0,5 liter groentebouillon
  • 200 gr cavolo nero¬†
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook¬†
  • 100 gr kastanjechampignons
  • 15 gr gedroogde funghi porcini¬†
  • 1 klein blikje linzen (√† 160 gr)
  • 3 takjes rozemarijn

Bereiding

  1. Laat de funghi porcini een half uur weken in een kom kokend water.
  2. Snijd de runderbraadworstjes in stukjes van 2 cm en braad ze aan in een wok totdat ze goed doorbakken zijn.
  3. Halveer de krieltjes (schil mag erom blijven) en bak ze even mee in de wok, terwijl je de rest van de groente snijdt.
  4. Snijd de ui in groffe stukken, de winterpeen in plakjes en dan in halve maantjes, de stengel bleekselderij snij je in dunne plakjes en van de schoongemaakte kastanjechampignons maak je kwarten. Voeg alles toe aan de wok en bak het 3 minuutjes mee.
  5. Pers de knoflook bij-in de wok en pel de naaldjes van de rozemarijn; snipper die fijn en bak ze ook even mee in de wok.
  6. Blus het geheel af met een halve liter groentebouillon en laat het een kwartiertje pruttelen op medium tot laag vuur met een deksel op de pan.
  7. Zorg dat de cavolo nero in stukken van ong. 2×2 cm gesneden is en voeg die toe aan de stoof; nog 2 minuutjes meekoken tot het zachter is geworden.
  8. Giet de funghi porcini af en spoel ze nog even goed na om zandresten te voorkomen. Voeg ze toe aan de stoof.
  9. Voeg tot slot de afgegoten linzen toe en schep even goed door; breng de stoof op smaak met peper en zout. En SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *