Mexicaanse shakshuka: een Mexicaanse variant op de publiekslieveling met tomaat en ei. Dit keer met nachochips, bonen en gehakt!

Mexicaanse shakshuka

‘Mexicaanse watteh?’, zul je denken. Nou: shakshuka dus. Een superfijn gerechtje uit het Midden-Oosten met ei en tomaat, dat ik heb omgetoverd naar een Mexicaanse variant. En lékker dat ie is! Het was maar een experiment, maar ik ben uitermate tevreden 🙂 Niks moeilijks aan, en supersnel klaar!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 3 eieren
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 gr)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (à 70 gr)
  • 100 gr rundergehakt
  • 1 groene paprika
  • 1 rode ui
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 takjes koriander
  • 1 klein blikje crispy mais (ong. 100 gr)
  • 1 klein blikje zwarte bonen (à 200 gr)
  • 1 klein bakje crème fraiche (à 125 ml)
  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • cayennepeper

Bereiding

  1. Snijd de rode ui in stukjes, doe die met een scheut olijfolie in een flinke koekenpan en pers de teentjes knoflook erbij. Bak 2-3 minuten en voeg dan het gehakt toe; bak mee tot het gehakt rul is.
  2. Snijd ondertussen de groene paprika en doe die er ook bij. Bak een minuut mee en blus af met de tomatenblokjes en de tomatenpuree, en roer het goed door elkaar. Laat nog 3-5 minuten doorpruttelen.
  3. Voeg een eetlepel paprikapoeder toe, 2 theelepels komijnpoeder en 1 theelepel cayennepeper. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  4. Giet de zwarte bonen af en voeg die bij de saus, en doe hetzelfde met mais. Opnieuw even doorroeren.
  5. Moment suprême: nu gaan we de eieren toevoegen. Breek ze 1 voor 1 in een kommetje, houd het dooier heel, maak een kuiltje in de saus en ‘leg’ het ei daar in. Als je een plekje voor alle 3 de eieren hebt, dek je de koekenpan af met een deksel en zet je het vuur laag.
  6. Snijd de avocado vast in de schil in plakjes, snijd de takjes koriander in kleine stukjes en roer de crème fraiche vast door in het bakje.
  7. Na 5-10 minuten zijn de eieren gegaard (check hoe wiebelig ze nog zijn) en kan je de pan verder gaan opmaken. Voeg de gesneden plakken avocado toe en de koriander en pers het sap van een 1/2 limoen over de hele pan.
  8. Voeg een paar dotten crème fraiche toe en serveer met de nachochips. SMULLEN maar!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *