De echte Griekse keuken: I love it! Nee, niet gyros, souvlaki en al die hompen vlees: ik bedoel de mooie, smaakvolle gerechtjes met superverse ingrediënten. Gister weer helemaal geïnspireerd geraakt bij de nieuwe Canteen van de Olijfboom! Vandaag er direct mee aan de slag en mijn receptje voor mijn favoriet uit de kast getrokken: Griekse moussaka. En nee, je zegt dus niet moussáka, maar moussaká!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 350 gr rundergehakt
- 450 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)
- 1 blik tomatenblokjes (à 400 gr)
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 0,5 liter volle melk
- 50 gr boter (ongezouten)
- 50 gr bloem
- 1 laurierblaadje
- 2 teentjes knoflook
- verse basilicum of oregano
- kaneel
- komijnpoeder
- paprikapoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergine in dunne, ronde plakken.
- Snipper de rode ui en bak die een minuutje uit in een wok. Pers de teentjes knoflook er bij-in.
- Bak het gehakt mee tot het rul is.
- Voeg het laurierblaadje, 1/2 eetlepel paprikapoeder, 1/2 eetlepel komijnpoeder, 1 eetlepel oregano en 1/2 eetlepel kaneel toe en roer goed door.
- Voeg het blikje tomatenblokjes toe en roer goed door. Laat even lekker doorpruttelen terwijl je de bechamelsaus maakt.
- Maak in een steelpannetje een roux van 50 gr boter en 50 gr bloem. Smelt de boter eerst en voeg zodra de boter vloeibaar is, al roerend de bloem toe. Daarna voeg je in scheutjes de melk toe, en breng je het geheel aan de kook. De bechamelsaus is klaar als je een dikke, romige saus hebt. Voeg tot slot een theelepeltje nootmuskaat toe en roer dat erdoor.
- Maak een diepe ovenschaal klaar en schep daar een dunne laag gehaktsaus in. (Niet vergeten het laurierblaadje eruit te vissen!)
- Leg daarna een laag aubergineplakken bovenop de saus.
- Dek deze weer af met een nieuwe laag gehaktsaus.
- Nog een laag aubergineplakken, en je dekt af met het laatste beetje gehaktsaus.
- Bovenop verdeel je de plakjes aardappel en die dek je af met een royale laag bechamelsaus.
- Bak de moussaka 30 minuten af in de oven op 200 graden.
- Voorzichtig uit de oven halen, bestrooien met wat basilicum of oregano en SMULLEN maar!
