Non-stamp zuurkool

Op zoek naar een simpel receptje met weinig ingrediënten, die je rustig een week van tevoren kan inkopen? Probeer deze non-stamp zuurkool dan eens! Zes goed houdbare ingrediënten en in no time klaar. Met deze gekke coronacrisis merk ik dat veel mensen aan het hamsteren slaan. Ergens een logische reactie, maar we zijn toch sterker dan ons reptielenbrein? Het is natuurlijk nergens voor nodig. Ik probeer, net zoals normaal, gewoon 1x per week weekboodschappen te doen. Als je een paar gerechtjes met goed houdbare ingrediënten koopt, kan dat prima! Zuurkool, krieltjes in de schil, bacon, mosterd, boter en wat peterselie. Zo simpel kan het zijn!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 500 gr krieltjes in de schil
  • 400 gr zuurkool
  • 100 gr ontbijtspek of pancetta
  • bosje verse peterselie (à 30 gr)
  • 50 gr roomboter
  • milde grove mosterd

Bereiding

  1. Zet de roomboter buiten de koelkast en waar mogelijk, een beetje boven de verwarming.
  2. Snijd de krieltjes doormidden (niet schillen!) en zet een flinke pan water op met wat zout. Kook daarin de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  3. Haal de zuurkool uit de verpakking en doe het in een vergiet (spoel het even af als je – net als ik – niet van megazuur houdt). Maak een kom kokend water waar je vergiet in kan hangen en verwarm zo de zuurkool.
  4. Snijd de plakken ontbijtspek of pancetta in reepjes en bak ze uit in een koekenpan tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  5. Snipper de peterselie in kleine stukjes.
  6. Prak 50 gr roomboter door elkaar in een kommetje met een flinke eetlepel milde grove mosterd.
  7. Schep de mosterdboter door de afgegoten krieltjes, waardoor het mooi over de krieltjes heen smelt.
  8. Laat de zuurkool even uitlekken en druk het laatste vocht eruit met je vingers. Meng het dan door de krieltjes.
  9. Strooi de uitgebakken pancetta en de gesnipperde peterselie over de zuurkool en SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *