Panzanella (Italiaanse broodsalade): een salade met brood en andere restjes. Oh zo lekker en zomers!

Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Restjes brood? Doe wat de Italianen doen en maak er een salade van! Het beste werkt deze salade dan ook met Italiaans brood, zoals ciabatta of focaccia. Het mag al wat ouder zijn; je legt het overdag vast te drogen of je bakt het even stevig af in de oven. Dan aanvullen met gegrilde courgette, zoete tomaatjes, mozzarella en andere fijne smaakmakers en tadaa: avondeten!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 200 gr focaccia of ciabatta
  • 1 courgette
  • 100 gr eikenbladslamelange
  • 1 rode ui
  • 15-20 blaadjes verse basilicum
  • 125 gr mozzarellabolletjes
  • 1/2 gele paprika
  • 150 gr snoeptomaatjes
  • 50 gr kappertjes (half potje)
  • wittewijnazijn
  • olijfolie
  • grillpan

Bereiding

  1. Snijd de focaccia of ciabatta in blokjes van 1-2 cm en bak ze 10 min af in de oven op 180 graden – of laat ze een dagje drogen.
  2. Snijd de courgette in ronde, dunne plakjes en verhit de grillpan met een klein beetje olijfolie. Grill de plakjes totdat ze aan beide kanten mooie grillstrepen hebben en leg ze apart zodat ze wat afkoelen.
  3. Snijd de tomaatjes doormidden, de gele paprika in kleine blokjes, de basilicum in reepjes en de rode ui in dunne ringetjes.
  4. Begin je salade met de broodblokjes en de sla onderin een kom.
  5. Verdeel hierover de tomaatjes, de courgetteplakjes, de ui, de gele paprika, de basilicum en de kappertjes.
  6. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en wittewijnazijn, en hussel de salade even goed door zodat de dressing lekker in het brood kan trekken.
  7. Bordjes opmaken en goed bestrooien met versgemalen zout en peper. En SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *