Pasta alla Norma

Oh yes, dit is er weer één hoor! Een good old Italian classic. Pasta alla Norma komt oorspronkelijk van Sicilië, en is vernoemd naar Bellini’s ‘perfecte’ opera ‘Norma’. Hoe Italiaans wil je het hebben? In deze vegetarische pastaklassieker speelt aubergine de hoofdrol, samen met (natuurlijk) tomatensaus, oregano, basilicum en ricotta. In het originele recept gebruiken ze (in Nederland moeilijk verkrijgbare) ricotta salata, maar om het simpel te houden gebruik ik ‘normale’ ricotta en een beetje pecorino. En geen zorgen: ook als je niet zo’n liefhebber bent van aubergine (ben ik ook niet), ga je dit lekker vinden. Wedden?

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 200-250 gr pasta (ik gebruikte mezzi rigatoni)
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 500 gr passata di pomodoro
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr ricotta
  • 50 gr pecorino, om te raspen
  • 10 snoeptomaatjes
  • 20 blaadjes verse basilicum
  • oregano (gedroogd)
  • cayennepeper (gemalen, poeder)

Bereiding

  1. Snij de aubergine in stukjes van 1-2 cm groot en leg ze op een flinke snijplank.
  2. Bestrooi ze met flink wat zout (geen zorgen, het grootste deel gaat er later weer af) en hussel de blokjes wat door het zout. Laat dit zo ruim 10 minuten staan en laat het zout wat vocht aan de aubergine onttrekken.
  3. Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen, de snoeptomaatjes in plakjes en snipper de basilicumblaadjes.
  4. Dep met wat keukenpapier (vooruit, wc-papier mag ook 😉 ) het vocht en het meeste zout van de aubergineblokjes; even goed aandrukken zodat je zoveel mogelijk vocht weghaalt.
  5. Doe de aubergineblokjes daarna in een kom en doe daarbij 1 eetlepel oregano; even goed husselen.
  6. Verhit een wok met een flinke scheut olijfolie en bak daarin de aubergine tot hij mooi goudbruin is. De truc: niet te vaak omdraaien, even goed laten bakken aan de ene kant en dan omscheppen naar de andere kant.
  7. Zet ondertussen water op voor de pasta en kook deze volgens de verpakking (al dente) gaar.
  8. Voeg de gesneden ui toe aan de wok en pers er 2 teentjes knoflook bij. Laat dit een minuutje meebakken.
  9. Voeg nu de passata toe aan de wok en laat dit 3 minuutjes meekoken.
  10. Voeg nog 1 theelepel cayennepeper toe voor wat extra spice en schep ook de snoeptomaatjes door de saus.
  11. Maak de borden op; begin met de pasta, schep hier de saus overheen, schep kleine klontjes ricotta eroverheen, rasp per bord wat pecorino erbij naar smaak en vergeet de basilicum niet. SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *