Nog van gister: een wel héle lekkere runderstoof. Na mijn bezoekje aan de pepernotenfabriek had ik het ineens: dit zou ook perfect smaken in een stoofpotje! Het enige wat je nodig hebt is runderlappen, runderbouillon, twee grote handen pepernoten en 2,5 uur stooftijd. Niet zo snel dus, maar wél smullen. Met maar 6 ingrediënten! 🙂
Ingrediënten (2-3 pers)
- 500 gr krieltjes in de schil
- 300 gr runderlappen (ik had sukadelappen)
- 200 gr pompoen (ong. 1/4 pompoen)
- 100 gr diepvriessperzieboontjes
- 100 gr pepernoten
- 0,5 liter runderbouillon
- klontje boter
Bereiding
- Snijd de runderlappen in stukjes van 2-3 cm.
- Zet een stoofpan op het vuur en smelt daarin een klontje boter; bak het rundvlees rondom bruin.
- Voeg de 0,5 liter (lekker sterke) runderbouillon toe en laat het vlees daarin sudderen met het deksel op de pan. Check regelmatig of het vlees niet droogkookt; voeg wanneer nodig een kopje water toe.
- Doe de pepernoten in de vijzel en sla ze tot kleinere brokjes (je kan ze ook in een theedoek stukslaan, als je geen vijzel hebt). Voeg de brokjes toe aan de stoof en laat dit 2 tot 2,5 uur doorpruttelen op laag vuur, tot het vlees zacht is geworden.
- Maak de krieltjes schoon (schil hoeft er niet af) en snijd ze doormidden.
- Schil de pompoen, haal de zaadlijsten eruit en snijd hem in stukjes van 1-2 cm.
- Voeg, zodra het vlees lekker zachtgekookt is, de aardappeltjes en de pompoen toe en kook nog 10-15 minuutjes mee.
- Voeg op het laatst de sperzieboontjes toe en laat die nog 3-5 minuten meekoken.
- Bestrooi rijkelijk met peper en zout, en dan: SMULLEN maar!