Risi e bisi

Oh jongens, nú heb ik me toch een comfort food gerechtje voor jullie! Om je vingers bij af te likken. Risi e bisi is van oorsprong een simpel Italiaans gerechtje; rijst met doperwtjes, betekent het letterlijk. Ik maakte een dikke, soepige risotto van die rijst en doperwtjes, met onder meer tijm, witte wijn, spekjes, uitgebakken kappertjes en mascarpone. Nog nooit gehad? Oh man, gun dit jezelf en je liefsten deze week. You’ll thank me later!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 250 gr risottorijst (arboriorijst)
  • 1 rode ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 gr spekblokjes
  • 250 gr diepvriesdoperwtjes
  • 200 ml witte wijn (2 glazen)
  • 10 takjes verse tijm
  • 125 gr mascarpone (half bakje)
  • half potje kappertjes (ong. 50 gr)
  • 50 gr parmeggiano, om te raspen

Bereiding

  1. Snijd de rode ui in reepjes, doe ze in een wok met een scheut olijfolie en pers er 1-2 teentjes knoflook bij. Bak dit een minuutje of 2 op, totdat de ui glazig ziet.
  2. Voeg dan de risottorijst toe en bak een minuutje mee.
  3. Blus het rijstmengsel af met een glas witte wijn, en blijf regelmatig doorscheppen tot de wijn is opgenomen door de rijst.
  4. Voeg dit keer een flinke scheut groentebouillon toe; zorg dat de rijst weer onder water komt te staan. Blijf zachtjes doorkoken en doorscheppen totdat de bouillon weer is opgenomen.
  5. Bak ondertussen de spekjes uit in een koekenpan, totdat ze goudbruin zijn. Zet ze apart en bak vervolgens de kappertjes nog uit in het vet van de bacon. Zo’n 3-5 minuutjes, totdat ze bruin en een beetje crisp zijn. Zet ook de kappertjes apart.
  6. Pel de ondertussen de blaadjes van de takjes tijm.
  7. Voeg nog een glas wijn toe aan de rijst en schep door tot de wijn weer is opgenomen door de rijst.
  8. Blijf daarna scheutjes bouillon toevoegen, iedere keer als de rijst dreigt droog te koken. Ga net zo lang door tot de bouillon op is. Proef na een kwartiertje of de rijst al gaar is; is hij dat nog niet, blijf dan bouillon of water toevoegen tot de rijst beetgaar is.
  9. Voeg als de rijst bijna gaar is de doperwtjes toe. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 2 minuutjes meekoken.
  10. Als de rijst volledig gaar is en de doperwtjes beetgaar, haal dan de pan van het vuur en roer de mascarpone door de rijst.
  11. Voeg de spekjes, de kappertjes en de tijm toe en roer goed door.
  12. Schep de bordjes vol, rasp er wat parmeggiano overheen en SMULLEN maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *