Doe jij ook aan veganuary, of aan dry January? Ik vind het altijd zo’n onzin dat je de eerste maand van het jaar compenseert voor de rest van het jaar. Waarom niet gewoon het hele jaar alcohol met mate, en vlees met mate? Ik doe op ‘t moment alleen alcohol in het weekend, en gebruik maar ongeveer in de helft van m’n gerechten vlees. En als ik het doe, dan ook goed vlees van de biologische slager! Maar wat eet je dan op je non-vlees dagen, hoor ik je nu vragen. Nou: lekkere vega gerechtjes! Op m’n blog vind je er inmiddels genoeg van. Anyhoo: of je nu aan veganuary doet, of gewoon wat minder vlees wil eten, met deze lekkere Saag Paneer is het absoluut geen straf. Een heerlijke vega curry met Indiase non-melt kaassoort paneer (halloumi werkt ook) en typische smaken als garam masala, gember en komijn. Gele rijst erbij, naanbroodjes erbij: echt een meatless feestje!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 250 gr paneer of halloumi
- 200 gr witte rijst
- 200 verse (baby)spinazie
- 250 ml groentebouillon (half blokje)
- 1 grote rode ui
- 10-15 snoeptomaatjes
- 100 gr Griekse yoghurt
- 50 gr amandelen
- 2 teentjes knoflook
- 5 cm gemberwortel, geraspt
- komijnpoeder
- garam masala
- kurkuma
- 2-3 kleine naan-broodjes, voor erbij
- keukenmachine of staafmixer
Bereiding
- Pureer de rode ui, de geraspte gemberwortel en de knoflook Met een scheut olijfolie tot een gladde puree met de keukenmachine of staafmixer. Voeg 2 theelepels garam masala en een theelepel komijnpoeder toe en pureer ook dit er goed door.
- Snijd de paneer of halloumi in blokjes van ongeveer 2 cm en bak ze in wat olijfolie gaar in een koekenpan. Met een minuutje of 4-5 zijn ze rondom mooi goudbruin; haal ze dan van het vuur en zet ze apart.
- Verhit een wok met een scheut olijfolie en fruit daarin je zelfgemaakte currypasta een minuutje aan. Blus het geheel daarna af met de bouillon en laat op hoog vuur doorpruttelen.
- Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking; voeg 2 theelepels kurkuma toe voor een mooie gele kleur.
- Verkruimel de amandelen; dit doe je in een vijzel, of door ze in een theedoek te doen en met een deegroller (oid) erop te slaan.
- Bak de naanbroodjes vast even af in de oven.
- Halveer je snoeptomaatjes vast.
- Als je currybouillonnetje iets is ingedikt, voeg je de spinazie hand voor hand toe, tot hij wegslinkt in de curry.
- Voeg nu de blokjes paneer of halloumi en de snoeptomaatjes toe aan de curry. Laat ze nog een minuutje meeverwarmen.
- Voeg tot slot de amandelkruimels en de Griekse yoghurt toe en haal de pan direct van het vuur. Goed doorroeren en proeven: is de curry al op smaak of heeft hij nog zout of peper nodig?
- Serveer de curry met de gele rijst en de naanbroodjes. En SMULLEN maar!
