Salmorejo (koude tomatensoep): deze soep uit het zuiden van Spanje koelt je af op warme dagen. Lijkt op gazpacho, maar is stiekem nog lekkerder!

Salmorejo (koude tomatensoep)

Salmorejo proefde ik voor het eerst toen ik vorig jaar in Córdoba was. Het lijkt op een andere koude Spaanse tomatensoep die je misschien wel kent: gazpacho. Salmorejo is alleen nóg simpeler, want het bevat niet zoveel andere groente als een gazpacho. Geen komkommer, geen ui; bij salmorejo is tomaat echt de hoofdmoot! Daarnaast doe je er (oud) witbrood door en natuurlijk genoeg knoflook en olijfolie. Heerlijk voor de lunch op een warme zomermiddag, of als voorgerecht! ¡Vamos!

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 500 gr mooie dieprode, goed rijpe tomaten (ik ga meestal voor mooie trostomaten of Roma’s)
  • 4 plakjes (oud) witbrood of een half (oud) stokbrood, wit
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 2 flinke plakken serranoham
  • olijfolie
  • Staafmixer of keukenmachine

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in groffe stukken en doe ze in een grote kom of pan.
  2. Pel de tenen knoflook en snijd ze in stukjes; doe ze bij de tomaten.
  3. Pureer de tomaten met de knoflook tot een gladde puree ontstaat.
  4. Giet de tomatenpuree nog even door een zeef, zodat je de laatste stukken en pitjes eruit zeeft.
  5. Doe 5 eetlepels olijfolie bij de tomatenmassa en roer goed door.
  6. Trek het binnenste van het brood (geen korsten dus) in kleine stukjes uit elkaar en laat dit ongeveer 10 minuten weken in de tomatenpuree.
  7. Pureer het brood door de tomatenpuree tot het weer een gladde massa vormt. Zet de kom in de koelkast, zodat je de soep straks lekker koud kan serveren.
  8. Zet water op en kook daarin de eieren ongeveer 5 minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat de eieren goed schrikken met koud water; daarna kan je ze pellen en verkruimelen tot kleine stukjes die je over de soep heen kan strooien.
  9. Zet een wok of koekenpan op het vuur, trek de plakken serranoham in kleinere stukjes en bak deze op totdat ze goudbruin en krokant zijn. Snijd nog even iets fijner op een snijplank, tot dit ook kruimels zijn.
  10. Maak de soepborden of -kommen op: begin met de koude soep en strooi er ei- en serranohamkruimels overheen. En SMULLEN maar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *