Scandinavische aardappelsalade

Deze week was ik helemaal in Scandinavische sferen! Ze kunnen daar zoveel lekkers maken van wat verse aardappeltjes, wat zuur en frisse kruiden. Dat wilde ik ook! Wat te denken van deze heerlijke vega aardappelsalade, met frisse biet, dille, kappertjes en lente-ui. Je waant je zo op een fjord in Noorwegen of in een zomerse weide in Zweden! Haal Scandinavië deze week ook even wat dichterbij en verwen jezelf (en je lievelingen) met dit snelle receptje. Binnen 20 minuutjes op tafel! 

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 500 gr krieltjes in de schil 
  • 400 gr gekookte bieten (zo’n vacuumpakje)
  • 4 lente-uitjes
  • bosje dille
  • 2 eieren
  • yoghurt
  • citroensap
  • half potje kappertjes (ong. 50-60 gr)
  • rodewijnazijn 

Bereiding

  1. Halveer de krieltjes in de schil en kook ze in ruim water met een flinke snuf zout gaar in 10-15 min.
  2. Kook in een ander pannetje 2 eitjes – ik kook ze altijd 4 minuutjes (dan is het dooier nét niet meer runny). Koel ze daarna af onder de kraan en pel ze.
  3. Snijd de bietjes in dobbelsteentjes van 1-2 cm. Pas op voor vlekken!
  4. Doe de dobbelsteentjes in een grote kom en meng er een eetlepel rodewijnazijn doorheen.
  5. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en snipper het bosje dille zo fijn als je kan. Houd een eetlepel dille apart en voeg de rest toe aan de kom met bietjes; even doorroeren.
  6. Voeg het halve potje kappertjes (ong 50 gr) toe aan het bietenmengsel.
  7. Maak een dressing met 3 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels water en een kneepje citroensap. Hak een theelepeltje kappertjes fijn en meng dit met een theelepeltje gesnipperde dille door de dressing. Breng de dressing tot slot op smaak met peper en zout.
  8. Giet de gekookte krieltjes af zodra ze gaar zijn, en koel ze af door na te spoelen met koud water. Schep ze daarna door het bietenmengsel.
  9. Snijd de gepelde eitjes in plakjes of blokjes en verdeel ze over de aardappelsalade.
  10. Serveer met je zelfgemaakte dressing en wat gesnipperde dille on top. En SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *