Heb je wel zin in een enorme pan erwtensoep, maar geen zin om er uren op te wachten? Probeer dan eens deze snelle erwtensoep! Met al het lekkere van traditionele snert, min de spliterwten – die vervang je door gewone doperwten. Daarmee wordt de kooktijd veel korter! En de soep wordt minder ‘drabbig’; zelfs mijn vriend, die daarom echt geen fan is van snert, vond deze soep heel erg lekker. Half uurtje, en dan staat ‘ie al op tafel – roggebrood erbij en smullen maar!
Ingrediënten (4-5 pers)
- 400 gr diepvriesdoperwtjes
- 3 blokjes groentebouillon (voor 1,5 l)
- 2 blokjes kippenbouillon (voor 1 l)
- 1/2 knolselderij
- 400 gr aardappelblokjes, voorgekookt
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 1 rookworst
- bosje selderijblad
- staafmixer
Bereiding
- Breng 2,5 liter water aan de kook in een grote soeppan (even voorkoken met de waterkoker kan ook) en maak met de 3 groentebouillonblokjes en de 2 kippenbouillonblokjes een lekker hartige basisbouillon.
- Voeg hierbij de doperwtjes en breng opnieuw aan de kook. Laat ze 8-10 minuutjes meekoken.
- Schil de halve knolselderij goed en snijd hem in dobbelsteentjes; snijd de winterpeen in plakjes en dan weer in kwartjes, en de prei in dunne ringetjes. Leg dit even apart.
- Zet na 8-10 minuten koken de staafmixer in de soep. Pureer alle doperwtjes door de soep tot er een gladde, lichtgroene soep ontstaat.
- Voeg daarna de stukjes knolselderij, winterpeen, prei en de aardappelblokjes toe aan de soep en laat dat 15 minuten doorkoken op zacht vuur; deksel op de pan.
- Snipper ondertussen het selderijblad en voeg dat op het laatst toe. Vijf minuutjes laten meekoken is genoeg.
- Snijd de rookworst in de lengte doormidden en daarna in dunne halve maantjes. Laat deze nog even meeverwarmen in de soep.
- Check de smaak; nog zout en peper nodig, of is het goed zo?
- Schep de soep in royale kommen en serveer met roggebrood. En SMULLEN maar!
