Soto ajam: de lekkerste Surinaamse kippensoep maak je gewoon zelf. Genoeg voor een hele tafel aan eters!

Soto ajam (Surinaamse kippensoep)

Meestal kook ik voor 2 personen, maar soms komt er een hele kudde vrienden of familie over de vloer en dan wil je natuurlijk ook iets lekkers op tafel zetten. Omdat wij niet beschikken over een enorme eettafel, maak ik dan graag een enorme pan Soto ajam en zet ik alle toevoegingen in bakjes eromheen op tafel. Zo kan iedereen zijn eigen soep bouwen! En added bonus: ik ken niemand die deze soep niét lekker vindt. Gegarandeerd smullen dus!

Ingrediënten (8-10 pers)

  • 1 kilo kipfilet
  • Basis voor Soto ajam (bijv. soto ayam paste van Samasaya)
  • Kippenbouillon-tabletten
  • 8-10 eieren (eentje voor iedereen)
  • Voordeelbak taugé (250 gr)
  • Bosje vers selderijblad (40 gr)
  • Bosje koriander (40 gr)
  • Bosje lente-ui
  • 1 zakje mini friet chipjes naturel (100 gr)
  • kroepoek (2 zakken a 100 gr)
  • Voordeelzak vastkokende aardappelen, geschild (900 gr)
  • 1 pak toverrijst (415 gr)
  • enorme kookpan

Bereiding

  1. Zet de enorme pan met water op en maak de hoeveelheid water die erin past, aan met een bijbehorende hoeveelheid kippenbouillon. Voeg de basis voor soto ajam toe en breng aan de kook.
  2. Snijd de kipfilet en doe die bij de soep: als je het lang genoeg door laat koken, krijg je heerlijke draadjeskip in je soep. The longer, the better dus!
  3. Zet nog twee andere pannen met water op, waarin je de aardappelen en de rijst gaarkookt. Schep in twee grote kommen en dek even af; het is niet erg als het lauw wordt.
  4. Snijd de selderij, koriander en lente-ui in stukjes en doe ieder in een apart bakje.
  5. Doe de kroepoek, taugé en de frietjeschips ook in bakjes en zet de hele optocht vast op tafel.
  6. Als je kip goed gaar geworden is in de soep, zet je ook de pan soep erbij. Nu kan iedereen zijn eigen soep bouwen: je begint met de aardappelen en/of rijst, voegt andere losse ingrediënten toe en giet er daarna een schep soep overheen. SMULLEN maar!

One thought on “Soto ajam (Surinaamse kippensoep)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *