Spaanse chorizosalade met sherry: hét bewijs dat sherry niet alleen voor bejaarden is! Smullen maar!

Spaanse chorizosalade met sherry

Sherry? Dat is toch alleen voor bejaarden? Neejoh! In Zuid-Spanje drinken ze het niet alleen graag, maar bakken ze hun chorizo er ook in. En dát is lekker! Geheel geïnspireerd maakte ik deze Spaanse salade, met chorizo, manchego, kikkererwten en knapperige amandelen. Wat een smaken! Een beetje opgedragen aan mijn (oud)tante Annie, die gister jarig zou zijn geweest en altijd graag een glaasje sherry dronk.

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 150 gr rucolamelange (met radicchio)
  • 150 gr manchego-kaas, om te schaven
  • 200 gr chorizo
  • 400 gr kikkererwten
  • 50 gr amandelen
  • 2 teentjes knoflook
  • honing
  • milde mosterd
  • rodewijnazijn
  • sherry
  • olijfolie
  • bakboter

Bereiding

  1. Snijd de chorizo in dunne plakjes en verhit een koekenpan. Bak de chorizo uit op middel tot hoog vuur en pers ondertussen 2 teentjes knoflook erbij.
  2. Voeg na 3 minuten bakken 50 ml sherry toe en bak door tot de sherry helemaal ingekookt is.
  3. Voeg 2 eetlepels honing toe en verwarm het een minuutje mee; voeg tot slot de afgegoten kikkererwten toe aan de pan, roer even door en haal daarna de pan van het vuur.
  4. Bak de amandelen 3 minuten uit in een kleiner koekenpannetje en voeg daarna een klontje boter en een flinke snuf zout toe. Bak nog eens 3 minuten en haal daarna de pan van het vuur.
  5. Maak een dressing van 2 eetlepels rodewijnazijn, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel olijfolie.
  6. Leg de sla op de bodem van een grote, ondiepe schaal en schep daar het chorizomengsel overheen.
  7. Schaaf de manchego in plakken over de salade, schep de gebrande amandelen erover en besprenkel de salade met de dressing. En SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *