Spaghetti cacio e pepe

De simpelste Italiaanse pasta’s zijn vaak het lekkerst. Echte Italianen gruwelen van onze Hollandse neigingen om een pasta om te toveren tot een carbs-groente-vlees-gerecht – je hele diner op één bord. Neehee, je pasta moet supersimpel zijn, de antipasti, contorni, secondi en dolci maken het af! Nou heeft niemand natuurlijk tijd om doordeweeks zo’n compleet Italiaans diner in elkaar te klussen. Geen zorgen – een simpele, goedgemaakte pasta met een groene salade ernaast zorgt ook voor een prima doordeweekse hap! Met deze pasta cacio e pepe (kaas en peper) haal je de echte smaken van Italië in huis. Buon appetito!

Ingrediënten (2-3 pers)

 • 200-300 gr spaghetti
 • flink stuk pecorino 
 • flink stuk parmeggiano
 • zwarte peperkorrels 
 • klontje boter
 • Side (evt): groene salade

Bereiding

 1. Rasp een koffiekopje vol met pecorino en een ander half koffiekopje vol met parmeggiano.
 2. Doe een eetlepel zwarte peperkorrels in een vijzel (hamer/deegroller en theedoek werkt ook 😉 ) en maak er kleinere kruimels van. Laat ze iets groter dan ze normaal gesproken uit de pepermolen komen; dat geeft straks een fijne smaakboost 🙂
 3. Breng een pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking al dente.
 4. Voordat je het kookvocht van de pasta weggiet, roer je 5 eetlepels ervan door je kopje geraspte pecorino, tot je een romig, klonterig prutje hebt. Houd ook nog een extra kopje kookvocht apart.
 5. Giet de pasta af, zet de lege pan terug op het vuur en zet het vuur laag. Smelt een stevige klont boter (ongeveer een eetlepel) in de pan.
 6. Voeg wat zout en peper toe en doe de pasta terug in de pan, samen met je pecorinoprutje en een klein scheutje kookvocht. Goed blijven roeren. 
 7. Voeg je halve kopje geraspte parmeggiano ook toe, gevolgd door weer een scheutje kookvocht. Opnieuw goed blijven roeren, zodat de kaas lekker aan de pasta plakt.
 8. Roer tot slot de versgemalen peperkorrels door je pasta. 
 9. Serveer met nog wat dikke vlokken pecorino, parmeggiano en versgemalen peper on top en SMULLEN maar! Lekker met een groene salade 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *