Spanakopita: heerlijke Griekse taart van filodeeg met spinazie, feta, pijnboompitjes en citroenrasp. Smullen!

Spanakopita

Zaterdagavond, en ik had zin in avondeten-meets-borrelhapje. Lekker zomers voer, dat je zo uit het vuistje opeet bij je drankje. In de Griekse keuken weten ze precies hoe dat moet! Ze hebben een rijke traditie van mezze, hapjes dus, waar deze spanakopita (spinazietaart) zó tussen past. Best of all: het is supersimpel om te maken! Even langs de grotere supermarkt of toko voor filodeeg, en de rest is zó geregeld. Serveer ‘m als hoofdgerecht voor 2 personen, of als onderdeel van een grotere tafel vol met Griekse mezze. Dit wordt weer smullen!

Ingrediënten (2 pers)

  • 6 grote bladeren filodeeg, ontdooid
  • 450 gr diepvriesspinazie, ontdooid
  • 150 gr feta
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr pijnboompitjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en zoek de grootste ovenschaal, bakvorm of springvorm die je hebt.
  2. Doe de ontdooide spinazie in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  3. Doe de spinazie daarna in een kom, rasp de schil van de citroen erbij, pers er 2 teentjes knoflook bij en breng op smaak met flink wat peper en zout.
  4. Voeg 2 eieren bij de spinazie en roer goed door.
  5. Vet je ovenschaal in met een flinke laag olijfolie en leg er vervolgens 3 bladeren filodeeg in, bovenop elkaar. Vouw overgebleven deeg gewoon wat naar binnen.
  6. Schep je spinaziemengsel bovenop je bodem van filodeeg en maak er een gelijkmatige laag van met een lepel.
  7. Verkruimel de feta over de spinazie en strooi vervolgens de pijnboompitten erover.
  8. Dek je taart af met weer drie lagen filodeeg. Wederom: als je deeg overlapt, vouw het dan gewoon naar binnen en druk het geheel goed aan.
  9. Smeer de bovenste laag in met een goede hoeveelheid olijfolie, er rasp er nog een paar draadjes citroenrasp over.
  10. Bak je spanakopita 20 minuten af in de oven op 220 graden. En SMULLEN maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *