Surinaamse zuurkoolstamppot

She’s back! Na een maand rondreizen in Zuid-Oost Azië was de terugkeer naar Nederland wel een pittige. Van 35 naar 5 graden kan ik echt iedereen van harte afraden! Nu ik weer lekker thuis kan kokkerellen, schakel ik dus ook acuut over naar winterse gerechten. Maar wel met een tropisch tintje! Deze Surinaamse variant op de traditionele zuurkoolstamppot is net even wat kruidiger (en lekkerder!) dan de Nederlandse variant. Beetje piment erdoor, tomatenpuree, klein beetje sambal.. Precies wat je nodig hebt met deze kou! Hopelijk vind jij ‘m net zo lekker als ik ‘m vond 🙂

Ingrediënten (2-3 pers)

  • 3 zakjes aardappelpuree (à 55 gr each)
  • zak zuurkool (à 500 gr)
  • groot blikje tomatenpuree (à 140 gr)
  • 2 rode puntpaprika’s
  • rookworst 
  • sambal 
  • pimentpoeder 
  • 2 teentjes knoflook 

Bereiding

  1. Zet een volle waterkoker aan, waarmee je straks de puree aan kan maken.
  2. Snijd de rode puntpaprika’s in reepjes en de rookworst in plakjes.
  3. Laat de zuurkool uitlekken en spoel hem een beetje uit in een vergiet. Druk daarna het vocht er goed uit.
  4. Doe wat olie in een wok en pers daar 2 teentjes knoflook bij. Bak een minuutje aan op hoog vuur.
  5. Voeg nu de puntpaprika toe, samen met een eetlepel pimentpoeder en bak dit 2-3 minuten, tot de paprika wat zachter is.
  6. Schep nu de uitgelekte zuurkool erbij, voeg een flinke theelepel sambal toe, schep het goed door elkaar en bak dit 3-5 minuten aan op hoog vuur.
  7. Maak ondertussen in een flinke kookpan de aardappelpuree klaar; volg de verpakking en roer er daarna het blikje tomatenpuree door.
  8. Bak tot slot de plakjes rookworst nog even mee met de zuurkool (alleen om goed door te verwarmen) en schep daarna het zuurkoolmengsel door de puree. Even goed stampen en SMULLEN maar!

One thought on “Surinaamse zuurkoolstamppot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *