Deze orzo is bij ons een enorme hit tijdens warm weer, omdat het alle voedingsstoffen precies weer aanvult. Exact wat je nodig hebt tijdens zo’n hittegolf! Suikers? Check. Zouten? Check. Zuurtje erdoor? Ook check. Vooral de gekarameliseerde uien met granaatappelmelasse zijn zooo lekker.. Wat gezonde peulvruchten erdoor en wat lichte carbs (de orzo zelf) en jij kan er weer even tegenaan! Enneh – je kan ‘m ook ‘s morgens of ‘s avonds laat preppen, als het wat koeler is 😉 Dikke tip!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 150 gr orzo
- klein blikje kikkererwten (100-150 gr)
- 100 gr diepvriesdoperwtjes
- 125 gr spekblokjes
- 2 rode uien
- 1 citroen
- 50 gr kappertjes
- bosje peterselie
- amandelschaafsel
- granaatappelmelasse (te koop bij de toko en eeeeuwen houdbaar)
- basterdsuiker
- knoflook
Bereiding
- Kook de orzo volgens de verpakking en spoel hem na met koud water zodra hij gaar is. Zet even apart.
- Bak de spekblokjes uit totdat ze lekker knapperig zijn. Zet deze ook even apart.
- Snij de uien in halve ringen en bak ze met wat olie of boter uit in een koekenpan. Als ze zacht zijn, voeg je een eetlepel basterdsuiker en een eetlepel granaatappelmelasse toe, pers je er een teentje knoflook bij; laat dit alles door de uien heensmelten. Haal de pan daarna van het vuur.
- Zet de diepvriesdoperwtjes even in een kom kokend water, zodat ze ontdooien. Giet ze daarna af en doe ze vast in een grote kom.
- Giet de kikkererwten af (ik spoel ze altijd eventjes af) en voeg ze bij de doperwten. Doe ook vast de orzo, de kappertjes, de spekjes en de gekarameliseerde uien bij-in de grote kom.
- Rasp de gele schil van de citroen bij-in de kom en pers het sap van de helft van de citroen erbij (pas op voor pitjes!).
- Voeg een scheut olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
- Snipper de peterselie en maak de orzo af met een eetlepel amandelschaafsel en de peterselie. En SMULLEN maar!
