Hoera, de lente is begonnen! Zin in een Mediterraanse draai aan je oer-Hollandse aardappels, vlees en groente? Maak er dan eens tapasgerechtjes van! Zo maak je van een simpele maaltijd direct een feestje. Lekkere patatas bravas met albóndigas en gebakken spinazie met knoflook: zet het allemaal in tapasschaaltjes op tafel en je doordeweekse fiesta española kan beginnen! Olé!
Ingrediënten (2-3 pers)
- 300 gr rundergehakt
- 500 gr middelgrote krieltjes
- 1 blikje tomatenblokjes (à 400 gr)
- 5 teentjes knoflook
- 300 gr verse spinazie
- 50 gr pijnboompitjes
- komijnpoeder
- 1 ei
- 1 rode ui
- 5 eetlepels paneermeel
- mayonaise
- srirachasaus
Bereiding
- Doe het gehakt in een kom, pers er 2 tenen knoflook bij, doe er 5 eetlepels paneermeel bij en een theelepel komijnpoeder, en breek een ei boven de kom. Meng het tot een gladde massa en draai er gehaktballetjes van zo’n 3 cm doorsnede van.
- Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin in een wok, voeg een gesnipperde rode ui toe en pers nog een teentje knoflook bij-in de pan. Bak 2 minuten mee en blus af met het blikje tomatenblokjes. Breng op smaak met peper en zout en laat nog 5-10 minuten doorpruttelen.
- Bak de krieltjes 10 minuten op in een koekenpan.
- Maak een ‘salsa brava’ van 3 eetlepels mayonaise en 2 theelepels srirachasaus; roer dit goed door elkaar.
- Wok tot slot de verse spinazie zo’n 3-5 minuten met een flinke scheut olijfolie, tot de blaadjes geslonken zijn. Pers er twee teentjes knoflook bij, maak op smaak met peper en zout en bestrooi met de pijnboompitjes.
- Serveer alles in mooie tapasschaaltjes. En SMULLEN maar!