De meeste mensen kennen Turkse pizza alleen maar van een avondje stappen. Bakken knoflooksaus, kaas en andere vettigheid. Terwijl het ook zo lekker fris en gezond kan zijn! De Turken, de uitvinders van dit fantastische gerechtje, maken hun lahmacun zonder knoflooksaus en met heel veel frisse groenten, citroen en peterselie. That’s it! In dit recept gebruik ik wraps als bodem; dan zijn ze helemáál snel klaar. Geen excuus meer voor afhaal; de volgende keer maak jij je lahmacun ook gewoon zelf! 🙂
Ingrediënten (2-3 pers)
- Pak grote wraps (6 stuks)
- 250 gr rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes (à 400 gr)
- 1 klein blikje tomatenpuree (à 70 gr)
- 1 rode puntpaprika
- 1 groene paprika
- 1 groene peper
- 1 grote vleestomaat
- 1/2 komkommer
- 2 rode uien
- bosje platte peterselie
- 1/2 citroen
- 2 tenen knoflook
- zakje gemengde sla (200 gr)
- baharat-kruiden
- paprikapoeder
- komijnpoeder
- keukenmachine of staafmixer
Bereiding
- Giet de tomatenblokjes in een zeef en laat ze een beetje uitlekken.
- Snijd de paprika’s, de ui, de peper en de knoflook in groffe stukken en doe ze vervolgens in de keukenmachine. Blend tot een gladde massa.
- Doe dan de tomatenblokjes, tomatenpuree en het gehakt erbij en blend opnieuw tot een zachte massa.
- Voeg een eetlepel baharat-kruiden, een halve eetlepel paprikapoeder en een eetlepel komijnpoeder toe aan de gehaktmassa en roer goed door.
- Bak de gehaktmassa ongeveer 5 minuten op in een wok, zodat het gehakt wat kan garen.
- Doe ondertussen de sla in een kommetje, snijd de vleestomaat en de komkommer in kleine stukken en doe ze ieders in eigen kommen.
- Snijd de peterselie in kleinere stukken en de citroen in kwarten. Leg apart.
- Besmeer wrap nummer 1 met een zesde deel van het gehaktmengsel; smeer het goed uit over de hele wrap, zodat er overal een dun laagje gehaktmengsel op zit.
- Bak de wrap ongeveer 2-3 minuten in een koekenpan met de gehaktkant naar boven. Zo bak je alle 6 de wraps, stuk voor stuk.
- Tijd om te serveren! Bedek de lahmacun met verse peterselie, tomaat, sla, komkommer en een kneepje citroensap. En vooruit, als je het héél graag wil, een kneepje knoflooksaus 😉 Oprollen en SMULLEN maar!