Winterse soep met gebrande prei & aardappel

Lieve lieve volgerts, zijn jullie al ingesneeuwd? Hier in het Noorden vallen de daadwerkelijke centimeters sneeuw gelukkig mee, maar brr! Wat een gure wind, en wat een kou! Na een half uurtje buiten smáchtte ik vanmiddag werkelijk naar dit lekkere potige soepje. Als jij vandaag ook buiten bent geweest, heb je hem zeker ook verdiend! Al het goede van gebrande prei, courgette, zachte aardappel, knoflook en room in een heerlijk soepje met wat bacon en bieslook. 

Dubbel ideaal als je nog een restje gekookte aardappelen hebt, of – zoals ik – een restje patatas bravas van gisteravond. Die kunnen er zo in – zero food waste! Scheelt nog kooktijd ook. En anders kook je gewoon wat aardappeltjes mee in de soep – ook zo klaar. Zin in? Let’s go!

Ingrediënten (soep voor 3-4 pers)

 • 1,5 liter groentebouillon
 • 2 flinke preien 
 • 400 gr aardappelen (gekookt of ongekookt, vastkokend of kruimig; maakt niet uit)
 • 1/2 courgette
 • 3 teentjes knoflook
 • 150 ml slagroom
 • bosje verse bieslook
 • 5 reepjes ontbijtspek
 • staafmixer

Bereiding

 1. Snijd de preien in dunne ringetjes en de courgette in kleine blokjes.
 2. Verhit wat olie in een wok en pers er drie teentjes knoflook bij; fruit die een minuutje. Doe dan de prei en de courgette erbij en bak die een tijdje aan op hoog vuur.
 3. Verwarm 1,5 liter groentebouillon in een flinke kookpan en doe daar de aardappelen bij. Gebruik je een restje gekookte aardappelen? Dan hoeven ze alleen maar mee te verwarmen. Gebruik je rauwe aardappel? Snij ze dan zo klein mogelijk en laat ze eerst 15-20 minuten meekoken, totdat ze lekker zacht zijn.
 4. Zorg dat je prei/courgette-mengsel een klein beetje aanbrandt in de wok; dat doe je door de laatste 2 minuten even niet in de pan te scheppen. Begint het echt aangebrand te ruiken? Mooi, dan is het klaar!
 5. Voeg het groentemengsel uit de wok bij je soep en zet dan de staafmixer in de pan; pureer tot je een mooie, gladde soep hebt. Breng de soep op smaak met peper en zout.
 6. Bak de reepjes ontbijtspek uit in de wok totdat ze goudbruin zijn, en snijd ze dan tot knapperige kruimels. Snipper ook de bieslook vast.
 7. Zet het vuur laag bij de pan soep en roer de slagroom erdoor.
 8. Serveer de soep in grote kommen met de kruimels ontbijtspek en bieslook. Stokbroodje erbij en SMULLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *