Deze week was het dan zover: het recept van mijn Zweedse balletjes bowl stond in het personeelsblad van mijn werkgever, IKEA. Nu mijn collega’s de primeur hebben gehad, kan ik het recept ook eindelijk met jullie delen! Zin in een frisse take op de bekende balletjes die je altijd bij IKEA eet? Neem dan een diepvrieszak balletjes mee achter de kassa’s en maak er deze lekkere bowl mee. Smaklig måltid!
Ingrediënten (2 pers)
- zakje (baby)spinazie (à 100 gr)
- 200 gr ALLEMANSRÄTTEN gehaktballetjes (te koop achter de kassa’s bij IKEA)
- 2 plakken tunnbröd (ook bij IKEA te krijgen)
- bakje gefrituurde uitjes (ROSTAD LÖK is ook bij IKEA te krijgen)
- scheutje OATLY havermelk (ook bij IKEA te krijgen) of gewone melk
- 100 gr feta
- 100 gr snoeptomaatjes
- bakje hummus (à 200 gr)
- blik linzen (à 400 gr)
- 100 gr granaatappelpitjes
- Ras el Hanout kruiden
- olijfolie
Bereiding
- Zet een kookpannetje op het vuur en laat een scheutje havermelk (of gewone melk) 10 minuten inkoken. Voeg 2 theelepels Ras el Hanout kruiden toe. De melk is klaar als het een wat dikker sausje is geworden.
- Giet de linzen af en doe ze in een kommetje. Voeg je Ras el Hanout sausje toe en roer even goed door. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak ondertussen de balletjes op in een wok of koekenpan met wat olijfolie. Voeg twee theelepels Ras el Hanout kruiden toe. De balletjes zijn klaar als ze rondom goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen buiten de pan.
- Leg de plakken tunnbröd op een snijplank en snijd er lange punten van. Bak de puntjes 8-10 minuten op 180 graden af in de oven.
- Verkruimel de feta en halveer de snoeptomaatjes.
- Tijd om je bowls op te maken! Begin met de spinazie voeg daarnaast 1 voor 1 de tomaatjes, de linzen, de feta en de gehaktballetjes toe. Besprenkel met wat olijfolie.
- Roer de hummus even door en maak daar een mooie dikke dot mee, midden in de kom. Leg wat geroosterde uitjes rondom de dot hummus.
- Strooi granaatappelpitjes erover en klaar is je Zweedse balletjes bowl! Serveren met de tunnbrödpuntjes (lekker om te dippen in de hummus) en SMULLEN maar!